Transrodna plivačica koja je "derala" konkurenciju ne smije se više natjecati sa ženama

transrodne osobe,plivanje,zabrana

Vrhovna svjetska plivačka organizacija FINA izglasala je zabranu natjecanja transrodnim sportašima u elitnim ženskim utrkama ako su prošle kroz bilo koji dio muškog puberteta, ali je najavila uspostavljanje nove, "otvorene" kategorije za natjecatelje čiji je spolni identitet drukčiji od spola pri rođenju.

Za promjenu pravila glasalo je 71% od 152 člana FINA-e, a opisali su je kao "prvi korak prema potpunoj inkluziji" transrodnih sportaša, javlja BBC i objašnjava kako se u dokumentu na 34 stranice objašnjava da se osobe koje su primijenile spol iz muškog u ženski i dalje smiju natjecati među ženama ako nisu iskusile bilo koji dio muškog puberteta nakon početka fizičkog razvoja ili prije navršenih 12 godina, što god stigne kasnije.

"FINA je odluku donijela na izvanrednoj sjednici kongresa u Budimpešti, gdje se od 17. lipnja do 3. srpnja održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima. Prije sjednice članovi su dobili izvješće posebne skupine sastavljene od vodećih ljudi iz svijeta medicine, prava i sporta", piše Index.

Inkluzivnost protiv natjecateljskog poštenja

U praksi ova odluka znači da se američka transrodna plivačica Lia Thomas, koja je ove godine poharala američko sveučilišno prvenstvo u ženskoj konkurenciji i porušila brojne rekorde, neće moći boriti za mjesto na Olimpijskim igrama, što joj je bila velika želja.

"FINA-in pristup u usvajanju ove odluke bio je iscrpan, baziran na znanosti, inkluzivan i naglašavao je kompetitivno poštenje", rekao je izvršni direktor Brent Nowicki, a to je naglasio i predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam:

"FINA će otvoreno dočekati svakog sportaša. Stvaranje otvorene kategorije znači da će svatko dobiti priliku natjecati se na vrhunskoj razini. To se prije nikad nije radilo, pa FINA mora biti prva. Želim da se svi sportaši osjećaju uključeno i da mogu razvijati svoje ideje tijekom ovog procesa", rekao je Al-Musallam.

Kao da se 15-godišnjaci natječu u U-12 kategoriji

Bivša britanska olimpijska plivačica Sharron Davies, koja se već dugo bori protiv transrodnih osoba u ženskom plivanju, rekla je da je ponosna na FINA-u jer je, za razliku od MOO-a, prihvatila da se mora konzultirati sa znanošću te je u radnu grupu izabrala prave ljude.

"Plivanje je vrlo inkluzivan sport, ali sport po svojoj definiciji isključuje. Nemamo 15-godišnjake koji se utrkuju u U-12 konkurenciji, nemamo teškaše koji se bore s boksačima iz bantama... Cijeli razlog za podjelu na kategorije je da svi imaju poštenu priliku da uspiju. A u ovom slučaju žene bi izgubile pravo na pošteni sport", objasnila je.

Istovremeno, grupe koje predstavljaju LGBT zajednicu, a u veljači su otvoreno podržavale primjer Lije Thomas, tvrde kako je novo pravilo diskriminatorno, štetno, neznanstveno i neusklađeno s principima MOO-a.

Kontroverza je počela u veljači

Više od 300 američkih koledža, reprezentacija SAD-a i olimpijski plivači protekle su zime potpisali otvoreno pismo podrške transrodnim i nonbinary plivačima, ali drugi sportaši i organizatori zabrinuli su se zbog te inkluzije. Kolegice iz ekipe Lije Thomas podržale su njenu tranziciju, ali i istaknule kako nije pošteno da se natječe kao žena.

Američki plivački savez u veljači je dopustio transrodnim plivačima da se natječu na vrhunskim natjecanjima ako 36 mjeseci prije njih u kontinuitetu dokazuju da im je količina testosterona ispod dopuštene razine. 

Savezi ostalih sportova još nemaju razriješeno pitanje transrodnih natjecatelja, pa je tako lani Laurel Hubbard, dizačica utega s Novog Zelanda, postala prva osoba koja se na Olimpijskim igrama natjecala u kategoriji spola s kojim nije rođena.