FOTO  VIRTUOZ NA DVA KOTAČA Ljubušak Veso Rakić osmi na Europskom prvenstvu u Austriji

Veso Rakić
Hercegovina.info

U proteklom tjednu u Gornjoj Austriji održalo se Europsko brdsko/cestovno moto prvenstvo. To je jedna od najbržih utrka takvog tipa, održava se još od 1979. godine, a posebna je po tome što je trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda, upravo na ovoj utrci održao svoj debi.

Ove godine odabranoj ekipi pridružio se i prvi Ljubušak u povijesti. Pred više od 20 tisuća gledatelja koji su stigli iz svih krajeva Europe, svoju prvu trku na ovoj stazi vozio je 30-godišnji Veso Rakić osvojivši osmo mjesto u Open klasi do 750 ccm sa motociklom marke Suzuki GSX-R 750 K1.

Ponosan sam na sebe i cijeli moj tim. Ovo je prvi put da sam izišao na ovu stazu. Nisam imao priliku iskušati je, niti je naučiti napamet. Cijela trka vozila se na kišnim gumama jer nam vrijeme nije bilo blagonaklono. Kiša je padala gotovo pa neprestano, a najviša temperatura iznosila je jedva pet stupnjeva“, izjavio je Rakić za Hercegovina.info.

Veso Rakić

Istaknuo je kako su vremenske neprilike otežavale postizanje optimalne radne temperature pneumatika, a kombinacija kiše i niskih temperatura značajno je smanjila vidljivost. „S obzirom na to da se na trkama ovakvog tipa postižu brzine od čak 300 km/h, situacija je u nekim dijelovima staze bila više nego komplicirana, ali na svu sreću sve se završilo bolje nego što sam mogao zamisliti.“

Veso Rakić

Kako nam je objasnio, velika je čast stati uz bok velikanima moto sporta, s obzirom da neki od njih voze utrku „Isle of Man TT“ (otok u Irskoj) poznatiju i kao najopasniju na svijetu. Za Hercegovina.info otkrio je da se već priprema za prvenstvo Hrvatske, u sklopu internacionalnog prvenstva Alpe Adria koje se održava u Rijeci na autodromu Grobnik. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.