Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka'

njemačka marka

Prema procjenama njemačke Bundesbanke, u eure još nije zamijenjeno nekih 13.6 milijardi njemačkih maraka, od čega je polovica u papirnom novcu, a polovica u kovanicama. Ne zna se koliko je dio tog nepromjenjenog starog novca u samoj njemačkoj, a koliko izvan nje. U dvedesetima je cijeloj Istočnoj Europi marka služila kao zamjenska valuta (bosanska konvertibilna marka i bugarski lev još uvijek su vezani za njezin tečaj) i po procjenama njemačke državne banke tad je oko 40 % maraka u opticaju bilo izvan Njemačke.

Kad je s uvođenjem eura 2002. marka prestala biti legalno sredstvo plaćanja Bundesbank, za razliku od banaka drugih zemalja koje su ušle u "eurozonu" nije odredila neki krajnji rok do kojeg se marke mogu zamijeniti (po fiksnom tečaju od 1.95583 marke za 1 euro); jedini vremenski rok bio je postavljen za "istočne marke", valutu DDR-a koja je nestala ujedinjenjem Njemačke.

Prema riječima glasnogovornice Bundesbanke Adelheid Sailer-Schuster, tijekom 2009. je u eure promijenjeno oko 190 milijuna njemačkih maraka. Za zamjenu u eure ne naplaćuje s enikakva provizija, a marke se mogu čak i poslati poštom na zamjenu.

vecernji.hr