NOVINAR IZ NJEMAČKE Zbog uvođenja eura stranci prvi put mogu usporediti cijene pa su iznenađeni

Dubrovnik iz zraka
The planetD

Novinar DW Srećko Matić gostovao je u Newsrooomu televizije N1, te je komentirao neke aktualnosti vezane za ovu zemlju.

Komentirao je brojne napise u inozemnim medijima o previsokim cijenama na hrvatskoj obali. 

“Mnogi Nijemci vole Hrvatsku i jedna im je od dražih destinacija. Ali oni su i osjetljivi na cijene. Tematiziraju se cijene na hrvatskoj obali u najvećim njemačkom i austrijskim tabloidima. Cijene su dosta izvađene iz konteksta. Primjerice jedan tabloid govori o cijeni parkinga u Dubrovniku od 40 eura da bi na kraju napisali da se radi o cijeni dnevnog parkinga. Bild Zeitung govori o cijeni obilaska dubrovačkih zidina za 35 eura gdje kažu da se za tu cijenu mogu kupiti tri sendviča i tri soka na munchenskom aerodromu. Zatim kažu da turisti biraju hoće li obilaziti povijesne zidine ili kupiti tri sendviča i tri soka. Hrvatska je ušla u eurozonu i mnogi sad prvi put mogu usporediti cijene pa su iznenađeni. To su sve stvari koje su uobičajene. No, u nekim zemljama je inflacija veća nego u Hrvatskoj. Za ono što se u Njemačkoj plati 100 eura u Švicarskoj se mora platiti 160 eura, a u Hrvatskoj to isto košta 83,2”, zaključio je.

Tako list iz Austrije Kronen Zeitung donosi priču o suludim cijenama na obali Jadrana.

Maslac za 4,50 eura, pizza za 18 eura i parking za 40 eura - ono što zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švicarskoj zapravo se odvija na nekoć jeftinoj destinaciji za odmor. U Hrvatskoj su cijene skočile u nebo od uvođenja eura.

Podsjećaju da Hrvatska od 1. siječnja 2023. više nema kunu kao službenu valutu, već euro. Istodobno, više se ne provjeravaju granice pri ulasku u popularnu državu za odmor, što posebno veseli turiste. “Ono čemu se manje vesele: uvođenjem eura skočile su cijene – zapravo svemu!”, piše Kronen Zeitung.

“Trenutno sam na odmoru u Hrvatskoj i ovdje je skuplje nego u Austriji”, kaže Brigitte, a živciraju je neka jela koja i bez priloga imaju “nevjerojatnu cijenu”.

“Pizza 18 eura, biftek 38 eura… Visoke cijene ne staju ni na namirnicama u supermarketu – maslac 4,50 eura”, rekla je Brigitte.