Anketa: Više od 60% Nijemaca želi povratak marke!

Klaus Peter Schöppner, direktor Instituta za istraživanje javnog mnijenja TNS EMNID iz Bielefelda izjavio je za njemački list Bild kako “preko 60 posto Nijemaca želi povratak marke. To je rezultat najnovije ankete.“ Schöppner kaže kako su zbog gospodarske i financijske krize posljednjih mjeseci građani izgubili i svoje zadnje iluzije. Nakon Drugog svjetskog rata, Nijemci su gajili tri iluzije: nikada više rat, nikada više siromaštvo i nikada više inflacija! No sve tri iluzije nestale su posljednjih godina.

“Rat u Avganistanu je uništio iluziju o ratu, zakon o spajanju pomoći za nezaposlene i socijalne pomoći, tzv. Hartz IV, uništio je vjeru u vječno blagostanje, a kriza eura pokopala je nade u uspješno suzbijanje inflacije“, objašnjava Schöppner. I najnovije ankete koje je za njemačku javnu televiziju ARD proveo institut Infratest dimap potvrđuju ovaj trend: strah se uvukao i u njemačke domove! Jer, više od polovice Nijemaca računa da će im sljedeće godine pasti standard, a dvije trećine se zbog financijske krize plaši za svoje ušteđevine. Osim toga, 75 posto Nijemaca smatra da najgora faza krize tek dolazi. Većina, pak, tvrdi kako dosad nije osetila krizu.

Iako se posljednjih mjeseci često čuje kako bi bilo lijepo da se ponovno vrati njemačka marka, to bi za njemačku privredu imalo negativne posljedice. “Njemačka profitira od eura kao ni jedna druga zemlja. Svako drugo radno mjesto u njemačkoj industriji osivi o izvoza. Euro je veoma važan za našu zemlju i za Europu, jer veoma olakšava trgovinu i putovanja“, rekao je šef Siemensa Peter Löscher za Bild.

Kada bi se ponovno uvela marka, njen bi tečaj odmah drastično skočio i druge valute bi izgubile na vrijednosti. A to bi za Njemačku kao izvoznu naciju imalo katastrofalne posljedice – nemački proizvodi bi bili 30 posto skuplji, inozemstvo, prije svega zemlje EU-a (63 posto njemačkog izvoza odlazi tamo) sebi više ne bi moglo priuštiti “Made in Germany“.