Jutarnji seks čuvar je mladosti, ali i saveznik dobrog zdravlja

...više dobrobiti, piše Medical Daily. Prema podacima Kinsey Instituta za istraživanje seksa, spola i reprodukcije, parovi u dobi od 18. do 29. godina u prosjeku vode ljubav 112 puta na godinu, oni od 30. do 39. godina 86 puta, dok se u 40-ima taj broj smanji na 69 puta na godinu.

Bilo da je kasnovečernji seks stvar navike, instinkta ili pogodnosti, jutro je puno bolji odabir od večeri, tvrdi južnoafrički seksolog Glen Rowan.

"Jutarnji seks inicira intimnost i emocionalno zbližavanje na početku dana, a i tada najčešće ima najmanje ometanja", kaže dr. Fran Walfish.

Dodaje kako brojne studije dokazuju kako jutarnji seks popravlja raspoloženje bolje od obilnog doručka ili šalice kave. Uzrok tome je povećana proizvodnja hormona serotonina nakon orgazma, a koja djeluje kao antidepresiv na mozak.

Povećava plodnost

Česti jutarnji seks poboljšava kvalitetu sperme i povećava plodnost kod žena, pokazala je studija Klinike za umjetnu oplodnju u Sydneyu. Prema njoj se redovitom jutarnjom ejakulacijom kvaliteta sperme kod muškaraca popravlja za oko 12 posto, što povećava izglede za uspješnu oplodnju.

Čisti ten i jača kosu

Orgazam tijekom jutarnjeg seksa izaziva otpuštanje kemikalija koje povećavaju razinu estrogena u tijelu. Zbog toga dolazi do poboljšanja cirkulacije i smanjivanje razine testosterona, što se odražava na stanju kože i kose. Jutarnji seks tako zaista daje poseban sjaj ljudima, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta Wiconsin.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Seks u jutarnjim satima nekoliko puta tjedno štiti zdravlje srca, osobito kod muškaraca, pokazala je 10-ogodišnja studija Sveučilišta Belfast na više od 1000 ljudi. Osim što služi kao dobra tjelovježba, jutarnji seks smanjuje razine hormona stresa kortizola, koji povećava rizik od infarkta i od sužavanja krvnih žila.

Jača imunitet

Proizvodnja imunoglobulina A veća je tijekom jutarnjeg seksa nego seksa u bilo koje drugo doba dana. IgA su antitijela koja služe za obranu organizma od infekcije, a ljudi koji redovito vode ljubav ujutro imaju i do 30 posto veće razine IgA u krvi, utvrdila je studija Sveučilišta Wilkes.