Hrvatskoj prijete ekstremisti iz regije koji se vraćaju iz sukoba u Iraku i Siriji?

vehabije

... dva dana. Izvješće SOA-e koje je naišlo na velik interes javnosti, među ostalim, navodi da je broj pripadnika radikalnih islamističkih skupina u jugoistočnoj Europi u porastu te kako sve više “džihadista” iz našeg susjedstva odlazi u Siriju i Irak da bi se borili na strani takvih skupina, piše Jutarnji list.

Opasna prijetnja
Kao faktore koji uzrokuju porast prihvaćanja radikalnog tumačenja islama u našoj regiji u SOA-i vide i izrazito lošu ekonomsku situaciju te pojavu vjerskih službenika koji prihvaćaju i šire takve radikalne stavove.

"Od 2012. godine u sukobima u Siriji i Iraku sudjelovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susjedstva. Neki od njih pripadnici su najradikalnijih skupina koje se tamo bore. U Hrvatskoj zasad takve osobe nismo identificirali. ‘Džihadisti' naš teritorij koriste kao tranzitno područje. Po povratku u matične države oni postaju značajan sigurnosni rizik. U sukobima su dodatno radikalizirani, traumatizirani ratnim iskustvima i obučeni za oružanu borbu", piše među ostalim u izvješću.

U vrijeme kada svijet sa strepnjom gleda na jačanje ISIL-a i brutalne činove egzekucije kojima se ta krajnje radikalna i brutalna sunitska skupina hvali, a SAD Islamski kalifat proglašava prijetnjom puno opasnijom nego što se u početku činila, izvješće SOA-e pokazuje da se i hrvatski sigurnosno-obavještajni aparat aktivno uključio u nadzor ekstremnih islamističkih skupina.

Pogrdni naziv
Tim više što je ISIL, kada je krajem lipnja objavio petogodišnji plan globalne dominacije, najavio da planiraju osvojiti i dio Europe - Austriju, Mađarsku, Španjolsku te Hrvatsku. U takvom kontekstu postavlja se pitanje koliko su radikalni islamisti rašireni kod nas i u zemljama koje nas okružuju i kako se unutar toga treba odnositi prema zajednicama poput vehabijskih koje postoje i u Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a koje su često meta policijskog nadzora i racija.

Vehabije se prije svega odbijaju tako nazivati, taj izraz smatraju pogrdnim. Smatraju se muslimanima koji slijede izvorni islam i ne priznaju vjerske novotarije, odnosno nazivaju se selefijama.

Izvorni islam
U rijetkim istupima odlučno odbijaju povezanost s terorizmom, a medije koji o fenomenu vehabizma izvještavaju optužuju za iskrivljavanje činjenica, neznanje i namjerno neprijateljstvo. Stoga su takve zajednice redovito zatvorene i nepovjerljive prema javnosti i okruženju u kojem postoje. Riječ je o konzervativnom pokretu u islamu koji je početkom 18. stoljeća utemeljio Muhamed ibn Abdul Vahab.

U suštini je riječ o zajednicama koje inzistiraju na izvornoj interpretaciji islama. Vehabije se često povezuje s poticanjem i ideološkom osnovom za terorističke grupe u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku.

Prihvaćanje interneta
Među najpoznatijima u susjednim zemljama su one u Gornjoj Maoči u BiH i slovenskim Jesenicama. Prva je bila meta policijskih zapljena oružja i uhićenja te je iz nje potekao i osuđeni terorist Mevlid Jašarević. Pripadnici zajednice u Jesenicama priznaju također da ih policija nadzire i da ih je nekoliko puta ispitivala.

Članovi obiju zajednica prepoznatljivi su po karakterističnim bradama i odjeći, zabranjeni su im, naravno, alkohol i glazba, negiraju bilo kakve vjerske novotarije, ne rukuju se sa ženama, klanjaju pet puta dnevno, ne slave rođenje proroka Muhameda, sporove rješavaju među sobom po šerijatskom pravu, a ne na sudovima...

S druge strane, obilato se koriste internetom i društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i YouTubea. Zajednica u Jesenicama koju vodi Alim Hasanagić i koja djeluje pod okriljem udruge građana Resnica-haq, primjerice, ima vlastitu web stranicu na kojoj objavljuju videoisječke, tekstove, intervjue i fotografije. S druge strane, Gornja Maoča je još 2010. bila na udaru policije koja je s oko 600 pripadnika upala u njega i uhitila sedam ljudi i pronašla oružje.

Fenomen vehabija, odnosno selefija, nije novost za regiju. Možda najekstremniji slučaj koji je na njih bacio trajno negativno svjetlo upravo je slučaj Mevlida Jašarevića koji je lani osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. godine.

Odriču se članova
Jašarević je tog dana ispred ambasade stigao s automatskom puškom u ruci i ukupno pet ručnih granata i brdom municije. Počeo je pucati po zgradi i, prije nego što je i sam ranjen i uhićen, uspio je raniti policajce koji su ga pokušali zaustaviti.

Ispucao je 105 hitaca.

Riječ o Srbinu iz Novog Pazara koji je bio pripadnik vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, a koju je iz protesta napustio tijekom suđenja. Njegov odvjetnik Senad Dupovac tada je potvrdio da je Jašarević razočaran jer ga "braća" iz Maoče nisu podržala niti mu pomogla nakon što je uhićen. Dapače, iz vehabijske zajednice su se od njegova postupka ogradili, nazivajući ga neispravnim. U završnoj je riječi Jašarević ipak ponovio da američke ciljeve neće prestati napadati sve dok Amerikanci ne prestanu ubijati muslimane.

Demantirao terorizam
Vehabije su se širili i na Hrvatsku. Mediji su nakon napada otkrili vezu Jašarevića i njegova instruktora Seada Plojovića koji je tada živio na zagrebačkoj adresi, a s njime se družio u Gornjoj Maoči. Veze s terorizmom odlučno je, u kontaktu s novinarima, demantirao. Tada su se pojavile informacije da od 2005. godine i u Zagrebu djeluje vehabijska zajednica.

U razgovoru za Jutarnji list bivši vehabija Adnan Mešanović potvrdio je da je 1999. vehabizam širio i po Puli. Upravo je on otkrio da je zajednica u Jesenicama izrazito ekstremna.

Vehabije, odnosno selefije izrazito su zatvorena zajednica koja odbija suradnju s medijima jer su u njima prikazivani s negativnim konotacijama. S druge strane, svojim djelovanjem potiču nepovjerenje zajednice u kojoj žive i djeluju, često i zbog tajnovitosti i doktrine po kojoj smatraju da je jedini ispravan način onaj na koji oni vide i propovijedaju islam. Svoju verziju islama predstavljaju kao drevnu, čistu, neiskvarenu i čvrstu.

Sve više žena odlazi u Siriju

Zanimljivo, u SOA-i primjećuju da sukobi u posljednje vrijeme privlače i izvjesni broj žena koje sklapanjem šerijatskih brakova s ‘džihadistima' odlaze u područje sukoba kao njihova potpora. Kao instrument za širenje ekstremističkih stavova i privlačenje istomišljenika u Agenciji vide internet i posebno društvene mreže. Iako u Hrvatskoj zasad nisu locirani pripadnici takvih ekstremističkih skupina, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je napomenuo da Hrvatska, iako se ne mora bojati, mora biti na oprezu dijelom i zato što je članica EU i NATO-ova saveza te sudjeluje u mirovnim misijama u Afganistanu.