Dragan Čović: Ne treba izgubiti vjeru, moramo naći načina kako preživjeti u BiH

Dragan Čović: Ne treba izgubiti vjeru, moramo naći načina kako preživjeti u BiH
...i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem kazao je da su razgovori donijeli ohrabrenje hrvatskom narodu u BiH.

"Svi razgovori vežu se za presudu Haaškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati", naveo je Čović, prenosi N1.

"Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Mislim da smo jednim dijelom uspjeli, nismo nasjeli na mnoštvo provokacija preko elektronskih medija, medija općenito i društvenih medija gdje se vodio rat. Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast", izjavio je Čović. On je kazao da se presuda u Haagu najviše odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata.

"Vraća nas u povijest, koju ne želimo da se ponovi", naveo je Čović. "Iskazano je opredjeljenje da HNS dobije na težni, da pokažemo zajedništvo u BiH kada je u pitanju skora budućnost. Više smo pričali o budućnosti, nego o prošlosti", naveo je Čović. Na sastanku s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istaknuo je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH. "Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati što moramo cijeniti od europskih vrijednosti - i zaštiti svoj narod", kazao je Čović.

Kako javlja N1, Čović je pozvao danas sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu. Na novinarsko pitanje kako komentira najave da bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali, Čović je kazao da će "spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH."

"Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima", izjavio je Čović. Premijer Hrvatske Andrej Plenković na isto pitanje je odgovorio: "Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese."