AMERIČKI VELEPOSLANIK 'BOCNUO' ČOVIĆA Političari koji imaju privatni interes moraju se skloniti od Južne interkonekcije

Michael Murphy
FENA

 Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na žurno djelovanje kako bi se osigurala energetska neovisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Sa summita šaljem hitnu poruku da istječe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan", izjavio je veleposlanik Murphy na Energetskom summitu koji se održava u Neumu.

Sporost, korupcija i strah od Rusije

Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja, prenosi Fena.

"Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njezin energetski sektor u predstojećim desetljećima", upozorio je.

Američki veleposlanik dodao je kako BiH pod hitno mora diversificirati izvore opskrbe prirodnim plinom da bi, kako je rekao, izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Europom.

Ekonomska revitalizacija Hercegovine

"Kako bi to bilo moguće Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za financiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH", kazao je Murphy.

On je ukazao i na nužnost sveobuhvatnih reformi na državnoj razini, zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima, koji nalažu transparentnost, učinkovitost i osiguravaju provedivu regulativu.

"Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetnog gospodarstva i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ako se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju politike koja stavlja građane na prvo mjesto. Sat otkucava, sada je vrijeme za djelovanje", poručio je američki veleposlanik Michael J. Murphy.