Uz ove savjete balkon će i tijekom jeseni ostati vaša omiljena oaza

uređujem, balkon, ljeto, jesen

Ljetni dani u kojima uživamo na svojim balkonima još su uvijek prisutni, no tijekom večeri gotovo da se može namirisati blizina jeseni. Ipak, to nije baš nikakva prepreka da ne bismo što duže mogli koristiti sve blagodati koje on pruža. Jedino što trebamo je prilagoditi se novonastalim uvjetima i svoj balkon učiniti pravom kasnoljetnom oazom.
Ne samo da možemo uživati na balkonu u ispijanju koktela i večerama s obitelji i prijateljima nego ga možemo pretvoriti i u mjesto koje će tijekom nadolazeće jeseni biti pravi mali vrt užitaka, neovisno o kvadraturi. Evo kako to napraviti.

uređujem, balkon, ljeto, jesen

  1. 1. Pripremite otpornije biljke
    Tijekom ljetnih dana uživamo u raskoši boja cvijeća, a to ne mora stati ni s ulaskom u njegovu posljednju etapu. Iako zbog relativno visokih temperatura tijekom dana još ne trebamo mijenjati cvijeće, nije na odmet razmisliti o tome što bismo na svoj balkon voljeli dodati za koji tjedan.Predlažemo da tada ljetne biljke zamijenite otpornijima kojima neće smetati vlaga uzrokovana jutarnjom maglom i češćim kišama. Takvi su, primjerice, zvjezdani, tustika, određene vrste fuksije i japanska šumarica. No tustika se svakako izdvaja jer će ona baš kada pospremimo ljetno cvijeće pokazati svoju raskoš ružičastih nota.

  2. 2. Zasadite pravi mali povrtnjak
    Ukrasno bilje ne mora biti ujedno i jedino koje ćemo zasaditi na svome balkonu. Naime, upravo je tijekom kraja kolovoza idealno vrijeme i za sadnju određenog povrća kako bismo tijekom jeseni mogli uživati u njegovim plodovima.

Za to vam ne trebaju veliki vrt i gredice. Jednostavno ga možete zasaditi i na malom balkonu, a u specijaliziranim hrvatskim vrtnim centrima možete kupiti posude koje su namijenjene upravo tome.
Povrće koje već sada možete posijati i zasaditi su mrkva, luk, češnjak i zelena salata. Ne zahtijevaju veliku brigu, no preporučuje se da ih zasadite na onom dijelu balkona koje će veći dio dana biti izloženo suncu. Tijekom kasnih jesenskih dana mogu poslužiti kao odlična inspiracija za, primjerice, napitak od mrkve ili bogate salate.

uređujem, balkon, ljeto, jesen

3. Dodajte lagane dekice
Htjeli mi to sebi priznati ili ne, večeri polako postaju sve hladnije, čime nam se nagovještava da za manje od dvadeset dana počinje jesen. No to ne znači da i tijekom tih večeri ne možemo uživati na balkonu. Samo se trebamo pripremiti na sve vremenske uvjete, a to će biti najjednostavnije uz pomoć dekica koje možete namijeniti baš balkonu. Također možete dodati i jastučiće, a kako biste sve to zaštitili od moguće kiše, spremite ih u vodootporna spremišta ili kutije kakve možete naći u bilo kojoj trgovini kućnim potrepštinama.4. Rasvjetom do romantične atmosfere
Sitne žute žaruljice nisu namijenjene samo božićnoj dekoraciji. Upravo sada one najviše dolaze do izražaja na našim balkonima. Dodaju im određenu toplinu i istodobno stvaraju najromantičnije ozračje. Prilikom njihove nabavke dobro je imati na umu da odaberemo one namijenjene vanjskim prostorima jer su otporne na kišu, vlagu, pa i vjetar.

uređujem, balkon, ljeto, jesen

5. Stvorite svoj ritual
Iako ovaj savjet nema izravne veze s uređenjem i pripremom za jesen, svakako ga vrijedi istaknuti kako bismo iskoristili ove tople dane. Kada vam god to vrijeme dopušta, uživajte u svom malom ritualu na balkonu. Bilo da je riječ o čitanju knjige, ispijanju kave prije ili nakon posla, iskoristite sve što vam balkon nudi. Tih nekoliko minuta samo za sebe neprocjenjivo je i stvorit će vam uspomene kojih ćete se rado sjećati kada zaista zahladi.

uređujem, balkon, ljeto, jesen

uređujem, balkon, ljeto, jesen