FOTO  Jedna od najljepših u Hercegovini: Kamena kuća okružena maslinama stvorena za uživanje u lijenim ljetnim danima

studio soče,Hercegovina,arhitektura,domus lapis
journal.hr

Ljeto je u punom jeku, a samim time svi aktivno razmišljamo o godišnjim odmorima i smještajima. Moramo priznati da nema ljepšeg osjećaja od onoga kada se upotpunosti možemo opustiti i barem nakratko odmaknuti od svakodnevnih obaveza piše Gabrijela Cerovec za Journal.hr.

Nekima je savršeni odmor odlazak na more, nekome posjet dalekim krajevima, a neki pak vole uživati u kućici na osami okruženom prirodom.

Hercegovina,studio soče,arhitektura,domus lapis

Nama je odmah na pameti kamena kuća koja odiše tradicionalnim uređenjem, a opet spaja moderni dizajn. Okruženi maslinama, lavandom i mirisom prirode, zamišljamo se kako ispijamo prvu jutarnju kavu. Upravo smo jednu takvu kuću i pronašli. Ova se kamena kuća nalazi u dijelu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom, a na projektu radi Studio Soče.

Studio Soče

Studio Soče, iza kojeg stoji arhitektica Nina Soče, je arhitektonski ured osnovan 2021. godine sa sjedištem u Zagrebu. Primarni zadatak Studija Soče je pružiti individualan pristup svakom projektu i klijentu koji stoji iza njega, uzimajući pritom u obzir niz faktora specifičnih za pojedinu situaciju, što je vidljivo i u ovom projektu kamene kuće.

Projekt Domus Lapis

Cilj projekta pod nazivom Domus Lapis, u prijevodu Kamena kuća,  je bio stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevice i užurbanog gradskog života. S obzirom na porijeklo investitora kao logična lokacija nametnula se parcela s već postojećom kamenom kućom u dijelu jugozapadne Hercegovine.

Postojeća kuća je bila tipični primjer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10m, dvostrešnog krova, s otvorima orijentiranim prema istoku. Zbog ruševnog stanja i dotrajalosti materijala planirano je na mjestu postojeće izgraditi novu kuću upotrebom tradicionalnih materijala u suvremenoj varijanti, uz njegovanje prirode i lokalne tradicije. Tako je nastao projekt neohercegovačke kuće Domus Lapis.

Pogled na stari maslinik

Kuća je smještena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinik. S obzirom na kosu konfiguraciju terena, svojom stražnjom stranom je ukopana, a ostatak parcele je ograđen od okolnog terena kamenim podzidama. Prilaz kući nalazi se sa sjeverozapadne strane, a staza je zamišljena od velikoformatnih ploča prateći tako logiku serpentina. Na platou je zadržano postojeće drvo ispod kojeg je izveden kružni stol sa stolicama i rasvjetom iznad, što čini idealan prostor za druženje na otvorenom. Vođeni tradicijom, na neposrednom zidu je ugrađena zatečena kamenica kao izvor okrijepe tijekom ljetnog razdoblja. Neposredan okoliš ostaje prirodan, uz minimalne intervencije u vidu položenog kamenjara i zasađenog mediteranskog bilja.

Hercegovina,studio soče,arhitektura,domus lapis

Romantična kamena kuća u zagrljaju prirode

Kako bi se što bolje uklopila svojim izgledom u okoliš koji ju okružuje, kuća je kompletno obložena kamenom, uključujući i petu fasadu, odnosno krov. Problem oticanja vode niz fasadu je riješen skrivenim olucima, dok je vanjska stolarija izrađena od profila u kombinaciji aluminij drvo. Interijer kvadrature 56 m2 se sastoji od prizemlja podijeljenog na prostor kuhinje i blagovanja, kupaonice i dnevnog boravka te galerije gdje se smjestio spavaći prostor. Funkciju ognjišta iz tradicionalne varijante zamijenio je otvoreni kamin u prostoru dnevnog boravka.

Jednostavan i bezvremenski interijer

S obzirom na to da je kuća namijenjena za odmor, osobito za vrijeme toplijeg razdoblja u godini, kada su u pitanju materijali i oblikovanje ne postoji jasna granica između interijera i eksterijera. Misao vodilja u oblikovanju je bila funkcionalnost i neopterećenost interijera s previše detalja. Većina elemenata u interijeru su zidani i obloženi mikrocementom te su samim tim postali sastavni dio kuće.

Hercegovina,studio soče,arhitektura,domus lapis

Kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan dojam ambijenta korišteni su svijetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka. Korištena rasvjetna tijela su podijeljena u dvije kategorije, primarna točkasta rasvjeta jednostavnog i diskretnog dizajna kako bi se naglasak stavio na objekt osvjetljenja te podnih i stolnih lampi koje pružaju ugodno ambijentalno svijetlo.

Naglasak na funkcionalnosti

Tijekom čitavog procesa projektiranja i dizajna interijera, od prvih skica do finalnih odabira dekorativnih elemenata, naglasak je bio na funkcionalnosti i jednostavnosti rješenja da bi se stvorio prostor u kojem se korisnik može „isključiti“  od današnjeg načina života prepunog informacija i vratiti na tvorničke postavke, ističe Nina.

Hercegovina,studio soče,arhitektura,domus lapis

Pa tako kuća osim što predstavlja oazu mira u netaknutoj prirodi ona je svojevrsni vremeplov u vrijeme kada se živjelo jednostavnijim te s prirodom povezanijim životom.Njegovanjem uspomene na tradicionalno u obliku funkcije i oblikovanja kao rezultat je proizašla nematerijalna kvaliteta jedinstvena za takav tip projekta koju bi u gradskim uvjetima bilo nemoguće producirati. Planirani završetak renovacije ove predivne kamene kuće je proljeće iduće godine kada će mladi par napokon moći uživati u miru i odmoru.