LED NA LICE ZA LJEPOTU Metoda koja postoji godinama, podržava je Jennifer Aniston

krioterapija,lice,Jennifer Aniston,ljepota kože
JASON MERRITT/TERM//GETTY IMAGES

Toplinski val koji je nesmiljeno udario i ove godine ponovno je u središte naših života doveo potrebu za snižavanjem temperature na sve moguće načine - pa tako i u industriji ljepote, gdje svako malo iskače pojam krioterapija. Tretmani ledom i hladnom vodom - zvani krioterapija - primjenjuju se od pamtivijeka, no u današnje vrijeme iznova se "otkrivaju" kao osobito cool metode o kojima se masovno raspravlja na društvenim mrežama, piše Gloria.hr.

Sve je počelo s moderniziranjem krioterapije u sportu i rekreaciji, jer odavno je poznato da izlaganje hladnoći smiruje bol i upale, pospješujući oporavak od napora i ozljeda. Klasični hladni oblozi, masaže ledom i ledene kupke dobili su futurističku verziju - kriosaunu. U kabini s parama dušika koje imaju intenzivan rashlađujući učinak tijelo se nakratko (obično jednu do tri minute) izlaže ekstremno niskim temperaturama (otprilike -130 do -160 °C) kako bi se "resetiralo".

Osim već spomenutih zdravstvenih dobrobiti, pokazalo se da kriosauna pospješuje razgradnju masti te zateže i revitalizira kožu, pa se "smrzavanje" proširilo u estetsku domenu. Osim kriosaune, popularni su tretmani uređajima za kriolipolizu, odnosno uklanjanje neželjenih masnih naslaga (najpoznatiji je CoolSculpting). Kriolipoliza se temelji na činjenici da su masne stanice izuzetno osjetljive na hladnoću. Stoga se pomoću posebnog aplikatora površinski rashlađuju ciljana područja, odnosno dijelovi tijela (npr. podbradak, nadlaktice, trbuh, bedra) kako bi se uklonio višak masti. Tvorci ove metode tvrde da je strogo kontrolirana te ne uzrokuje oštećenja okolnog tkiva. Masne stanice hlađenjem odumiru, raspadaju se i putem limfnog sustava prirodno izlučuju iz organizma.

krioterapija,lice,Jennifer Aniston,ljepota kože

Premda je aparatura za hlađenje tijela veliki hit, trenutačno najviše pozornosti pobuđuju jednostavni tretmani za ledenu njegu lica (ice facial, odnosno skin icing), među ostalim zato što je to mnogima pristupačnije od high-techa i može se odraditi samostalno.

Skin icing obećava svježinu i mladolikost bez mnogo truda, a razvikan je i zato što ga povezuju s dobrodržećim holivudskim zvijezdama - počevši od Jennifer Aniston (54) koja je pohvalila djelotvornost kultnih ledenih masažera za lice Cryo-Sticks pariškog brenda Biologique Recherche, a preporučuje i ledeno umivanje što ga je naučila od holivudske kozmetičarke Joanne Czech.

"Premda se briga o koži ponajprije treba temeljiti na odgovarajućoj kozmetici, prirodnoj prehrani i pijenju puno tekućine, itekako mi pomažu mali rituali poput toga da napunim zdjelu vodom s kockicama leda i zapljusnem lice 25 puta", kaže Jennifer, dodajući da je taj trik koristila još i filmska diva Joan Crawford u prvoj polovini prošloga stoljeća.

U celebrity svijetu visoko se cijene i savjeti britanske kozmetičke majstorice Charlotte Tilbury koja također preporučuje rashlađivanje.

"Led je jedna od mojih omiljenih tajni za oživljavanje lica. Tako se potiče prokrvljenost, pospješuje zatezanje tkiva te smanjuju podočnjaci, bore i proširene pore", kaže Charlotte, koja je svoja iskustva pretočila u supermodernu silikonsku masku s ledenim učinkom, pokrenuvši novi val gadgeta za kućne kriotretmane.

A premda nema veze s kozmetičkim tretmanima, ledena ogrlica pod nazivom OoOoooOoooOh la l‘ice pobuđuje asocijacije na njih. Osmislile su je dizajnerice Ariel Gaudet-Boukobza i Laila El Mehelmy želeći njome ukazati na ljudski utjecaj na klimatske promjene i globalno zagrijavanje. Na srebrnu ogrlicu nanižu se kockice leda, koje su formirane u silikonskoj posudi, a vlasnica potom ima 30 minuta - dok se led ne rastopi - za uživanje u svom ljetnom nakitu.