Trebinje: Za pasju kakicu 500 KM kazne

Trebinje

Janja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kaže da je najniža kazna za fizička lica koja je do sada bila 70 KM povećana na 300 KM, a kazne se kreću i do 1.000 maraka.

Najmanja kazna za pravna lica iznosi 2.000 KM, a najviša 4.000 KM. Građani se najčešće kažnjavaju za bacanje i odlaganje različitog otpada, popravku i pranje automobila na za to nepredviđenim mjestima, ispuštanje ulja iz automobila i drugih vrsta prljavih tečnosti, bacanje smeća u vodotokove i na obale te ostavljanje predmeta koji mogu uprljati javnu površinu ili ozlijediti prolaznike, piše Dnevni avaz.

''Kazne su predviđene i za bacanje smeća s balkona i terasa te ukoliko se tresu tepisi ili druge prašnjave stvari s balkona stambenih objekata'', rekla je Ćapin.

Prema novoj odluci o komunalnom redu, ukoliko se, recimo, trese tepih s balkona ili terase, kazna je 300 KM, bacanje otpada po ulici je 500 KM, koliko iznosi kazna ako se ne ukloni izmet kućnog ljubimca s ulice.

Isti iznos građani će platiti ukoliko na javnoj površini ostave automobil koji nije u voznom stanju te oni koji šaraju javne površine različitim crtežima ili tekstovima. Dodaje da se komunalni red manje poštuje u prigradskim naseljima, naročito kada je riječ o divljim i deponijama građevinskog otpada.