AVANTURA PARK Nova atrakcija u Trebinju za jačanje snage i energije

Trebinje avantura park
Z. Lojpur

Kako se Hercegovina iz dana u dan sve više turistički uzdiže, svjedoči i novootvoreni Avantura park, koji ima za cilj da obogati Park prirode Orijen i Hercegovinu, ali i da privuče sve ljubitelje malo 'žešće' vrste zabave i igrica.

Nešto potpuno novo i interesantno u ovim krajevima, sasvim sigurno će privući, kako mlade, tako i starije i žene i muškarce. Radi se o sistemu staza koje vise u zraku i koje su pričvršćene sajlama. Smještene su između stabala borove šume, na kojima se nalaze drvene platforme koje predstavljaju polaznu, odnosno završnu stanicu za slijedeći nivo.

Instalacije su napravljene tako da su prilagođene djeci do 12 godina i instalacije za starije.

Trebinje avantura park

"Prvi dio je namijenjen za djecu do 12 godina i to je tzv. 'Bambi program' i drugi dio koji je pravi avanturistički, koji je namijenjen kako za starije osnovce i srednjoškolce, tako i za odrasle ljude. 

Želja nam je bila da okupimo obitelji, da ovdje mogu doći roditelji sa djecom, da su tu na jednom mjestu, da im bude zabavno i da se druže. Jer na ovaj način jača se i samopouzdanje, radi se na koordinaciji pokreta i jačanju mišića", istaknuo je Aleksandar Vukanović iz centra za održivi razvoj i ekologiju 'Corie' iz Trebinja.

Ono što je možda i najvažnije na ovakvim mjestima jeste to da je sigurnost na najvećem mogućem nivou. Savladavanje prepreka, koje naizgled djeluju lagane, a baš naprotiv, obavezno se odvija pod budnim okom instruktora i uz korištenje sigurnosne opreme. Ovo bi mogao biti i odličan način da se korak po korak pobijedi strah od visine.

Trebinje avantura park

Žarko Budinčić, certificirani planinarski vodič, je ujedino i instruktor koji se maksimalno trudi da posjetiteljima Avantura parka, bude prijatno i da se oslobode straha i naravno da pređu staze po više puta.

"Sam početak staze je najlakši, sa razlogom da ljudi koji baš i nisu pretjerano sigurni u sebe mogu odustati. Kako se ide prema kraju, staza postaje sve zahtjevnija, da bi kraj staze bio za najhrabrije", kaže Budinčić za Hercegovina.info i nastavlja: "Adrenalin nije potreban, on će se izlučiti tijekom korištenja instalacije. Ono što je potrebno je doza hrabrosti i odsustvo straha od visine".

Mladić iz Trebinja, Milan Kisin, neslužbeno je otvorio ovaj park, tj. bio je prvi koji je uspješno savladao sve prepreke. Oduševljenje ne krije i poziva sve koji imaju imalo avanturističkog duha da dođu i da riješe i ovaj zadatak.

Trebinje avantura park

"Ovo je prilika za sve koji žele probati drugačiji vid zabave, da osjete malo avanture i zaista svaka čast organizatorima na svemu ovome. Posljednja etapa je najteža, jer se sva težina i pritisak oslanjaju na ruke i nije je nimalo lako preći, ali obavezno treba pokušati. Ja sam, eto, uspio", iskren je Kisin.

Djeca, također, nisu krila svoje oduševljenje. Kao naši najiskreniji predstavnici, pozivaju sve prijatelje da dođu i da ljetni raspust upotpune i ovom avanturom. Cijene karata su simbolične. Za ovaj vikend je ulazak besplatan, a od ponedeljka, cijene su 4 KM za odrasle i 2 KM za djecu.

Avantura park ima i jednu divnu poruku koja nam je svima prijeko potrebna. Da okuplja obitelji, da se malo više družimo, da ne provodimo dane pored telefona, već da zajedno vježbamo duh, snagu i energiju, te je ovo još jedno divno mjesto u Hercegovini gdje možemo provesti zdrav i kvalitetan dan.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.