Obilježena 17. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

Prije Svete Mise, obiteljima stradalih i mnogobrojnom puku obratio se general Stanko Baja Sopta koji je u svom obraćanju podsjetio koliku su žrtvu podnijeli stradalnici za svoju Hrvatsku i kako to nikada ne smijemo zaboraviti.Na spomen obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položile udruge proistekle iz Domovinskog rata kao i predstavnici pojedinih institucija i općina, predstavnici županijea, predstavnici pojedinih političkih stranaka, Ministarstva odbrane FBiH, mještani Pologa, te predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine.

Euharistiju za poginule branitelje predvodio je provincijal fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju desetak svećenika iz okolnih. Fra Ivan je propovijedao o vrednotama života koje su poznavali mučenici koji su znali zbog čega ginu. Pozvao je sve prisutne da hrabro kroče kroz  život slijedeći Evanđelje. Da prestanu živjeti s lažnim obećanjima i nadanjima, jer nas to najviše razara.

Osim ožalošćenim obiteljima, ali i svim Hrvatima neshvatljiva je činjenica da ni nakon 17 godina nitko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, iako postoje oni koji su svjedoci što se to događalo tog srpanjskog jutra. Doduše, kako se o ovome zločinu vrlo malo zna svjedoči i današnji prizor sa Stipića livade, bez ijedne kamere a tek s pokojim fotoaparatom koji je nijemo slikao, tek za prošlost. Dao Bog pa da se sljedećih godina posveti malo veća pažnja o zločinu koji se dogodio na Stipića livadi.

ABCportal.info