Intervju s Josipom Grubešom glavnim urednikom zbornika "Rama - nekoć i danas"

Rama, Rama, Gospa

Iz toga razloga smo zatražili od glavnog urednika Josipa Grubeše nekoliko odgovora o ovom projektu.

R-P.I: Gosp. Grubeša, možete nam reći  što očekivati od zbornika radova Rama – nekoć i danas?

Prije svega dužan sam podsjetiti sve Vaše čitatelje, jer kako ste primijetili i u najavi rekli radi se o projektu, u kojemu  je Matica hrvatska, ogranak Prozor - Rama u suorganizaciji sa Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za latinitet Sveučilišta u Mostaru organizirali Međunarodni znanstveni skup u Prozoru. Simpozij je održan 18. i 19. lipnja 2009. godine.

Uoči Međunarodnoga znanstvenog skupa Rama – nekoć i danas u Ramskoj kući na Makljenu održana je „Večer s Ivanom Aralicom“. Prije početka ovoga nesvakidašnjega događaja novoizgrađenu Ramsku kuću blagoslovio je i otvorio pomoćni biskup dr. Pero Sudar. Svečanost otvaranja uljepšali su članovi KUD-a „Rama“ i klapa Bratovština iz Gorice – Sovića. Nakon otvaranja kuće započelo je druženje s poznatim hrvatskim književnikom Ivanom Aralicom koji je na početku iznio osnovne podatke o svome životu i djelu, a potom govorio o svojim vezama s Ramom i romanima koji su nastali kao plod te veze.  

Dana 19. lipnja 2009. u prostorijama kinodvorane „Dom kulture“ u Prozoru održan je međunarodni znanstveni skup pod nazivom Rama – nekoć i danas. Budući da je riječ o prvome znanstvenom, a k tomu i međunarodnome simpoziju na prostoru prozorsko-ramske općine, organizatori su postavili vrlo širok tematski okvir kako bi omogućili sudjelovanje stručnjaka različitih znanstvenih profila. Tako su određene četiri tematske cjeline: 1) zemljopisne značajke ramskoga kraja, 2) povijest Rame, 3) kulturno naslijeđe Rame i 4) društveno-gospodarske perspektive ramskoga kraja.

Prijavljeno je 29 izlaganja na kojima je radilo 44 znanstvenika, uglavnom doktora znanosti. Pripreme za simpozij započele su gotovo godinu dana prije održavanja, a dva mjeseca prije realizacije skupa organizatori su imali konačan popis svih sudionika s njihovim temama, da bi neposredno prije skupa tiskali dvojezični (hrvatsko-engleski) zbornik sažetaka prijavljenih radova. Na početku programa nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo „Rama“ koje je predstavilo narodne igre, pjesme te narodnu nošnju hrvata iz Rame.

Simpozij je potom svečano otvorila pokroviteljica skupa gđa Borjana Krišto, predsjednica Federacije Bih. Nazočne su pozdravili i Šimun Novaković, predsjednik Matice hrvatske Prozor – Rama, akademik i književnik Ivan Aralica, potpredsjednik Matice hrvatske u Zagrebu Stjepan Sučić, te predsjednik Organizacijskoga odbora Josip Grubeša. Nakon obraćanja organizatora i gostiju slijedila su pojedinačna izlaganja.

R-P.I: Nakon svega toga zbornik radova  je bio neizbježan?

Može se danas nekome činiti da je to normalan slijed događanja. No, moram Vam reći da u proteklih godinu dana nije bilo dana odmora. Jedino što smo imali na umu je obaveza koju su autori i izlagači radova stavili pred nas. Prije svih to je akademik Ivan Aralica koji je na početku simpozija najavio:  

„Kudikamo bih uspješniji bio da sam na početku, baveći se Ramom, imao pred sobom jedan ovakav zbornik kakav će proizići iz ovoga simpozija. Dakle, žalim što takvoga nije bilo na početku moga pisanja. Kada sam došao u Ramu, a tomu će biti preko trideset i više godina, našao sam ono što sam našao. Nakon ovoga vašeg simpozija, ako neki drugi putnik dođe istim putem u Ramu, naći će taj zbornik i bit će mu mnogo lakše nego meni. Želim vam uspješan rad na ovom simpoziju, želim da privedete kraju svoje djelo izdavanjem zbornika i želim nekom drugom piscu koji će doći iz bilo kojeg drugog kraja da se posluži onim što ćete vi danas ovdje izložiti i, mogu reći, stvoriti“.

R-P.I: Na koji način je uređena ova vrijedna publikacija?

Gledajući zbornik radova Rama – nekoć i danas iz znanstvene perspektive on sadrži dva zbornika u jednomu. Iz toga razloga je podijeljen u dva dijela: 1) Kulturno – povijesni kontekst i 2) Društveno – gospodarske perspektive. Naznačenim se tematikama pristupa s različitih motrišta i s različitim znanstvenim metodama, što kao rezultat ima mnoštvo novih spoznaja i originalnih promišljanja. Stoga se opravdano može reći da smo dobili vrijednu publikaciju čiji će sadržaj postati nezaobilazna literatura za svako buduće upoznavanje i proučavanje Rame i ramskoga kraja. Isto tako moram sa zadovoljstvom istaknuti kako smo uspjeli tiskati ovu iznimno vrijednu publikaciju na 623 stranice u boji. Ona sadrži 26 recenziranih, lektoriranih i moderno oblikovanih radova i oplemenjena je fotografijama čitavoga ramskog kraja.

R-P.I: U najavi promocije učinila nam se zanimljivom slika na  koricama  zbornika. Od kuda ideja?

Ne postoji pravilo po kojemu se biraju vizualne teme korice za bilo kakvu publikaciju, ipak urednici se trude koliko toliko samim  fotografijama približiti čitateljstvu naslov i sadržaj djela. Slika na koricama zbornika je nekakva moja vizija Rame, ono što ja doživljavam i na što me asocira Rama i nekoć i danas. Mogao bi puno toga navoditi, ali ostavio bih radije čitateljima neka samostalno pronalaze asocijacije.

R-P.I: Tko su promotori ovoga za naš kraj vrlo vrijednoga i rijetkoga događaja?

Svakako, pozivam sve čitatelje portala Rama-Prozor.info da dođu 9. srpnja 2010. u 19:00 sati u kinodvoranu u Prozoru i prisustvuju povijesnom događaju, promociji zbornika radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Rama – nekoć i danas.

Promotor prvog dijela  Kulturno- povijesni kontekst bit će prof. dr. Besim Spahić, redoviti profesor na Političkim naukama Univerziteta u Sarajevu.

Promotor drugog dijela Društveno – gospodarske perspektive bit će prof. dr. Jozo Rogošić, voditelj Studija ekologije i mediteranske poljoprivrede na Sveučilištu u Zadru.

R-P.I: Imate li još nešto dodati?

S obzirom da je bio dug i tegoban put od začetka ideje do njezine realizacije, koristim ovu prigodu i zahvaljujem svima onima koji su svojim zalaganjem pridonijeli da ovo djelo dođe u ruke čitatelja. Ponajprije se to odnosi na članove Organizacijskoga odbora, a ujedno i uredništva: Šimuna Novakovića, doc. dr. sc. Jerka Pavličevića i doc. dr. sc. Ivicu Musića. Svakako se ne smije zaboraviti ni izlagače i autore članaka te recenzente. Posebno treba istaknuti trud don Ante Jelića i udrugu HKDD, koji su obavili najveći dio posla u organizaciji književne večeri s akademikom Ivanom Aralicom na Makljenu. Zahvaljujem pokroviteljima te medijima koji su popratili tijek održavanja međunarodnoga znanstvenog skupa čiji će referati, objedinjeni u prvome zborniku o Rami, zasigurno postati opća znanstvena i kulturna svojina.

 

 

rama-prozor.info