FOTO  U Zagrebu otvorena izložba Hercegovački krajolici – od Rame do Huma

Na samom početku te u potpuno ispunjenom sjedištu zavičajne Udruge okupljene je pozdravio predsjednik Ramske zajednice Zagreb mr. sc. Branislav Brizar prepustivši potom riječ profesoru likovne umjetnosti iz Mostara Branku Kovačiću. Kovačić se prigodnim govorom uz teorijske osvrte, razabiranje pojmova kao što su estetika i osjećaj za lijepo, osvrnuo na Škaričine slikarske početke u gimnazijskim danima. Naglasio je kako je Škarica kao njegov učenik u gimnaziji fra Dominika Mandića prije svega pokazivao iznimnu crtačku sposobnost, a koju je s vremenom nadasve uspješno uspio uklopiti u miješanje boja i neuobičajene kolorističke tonalitete na platnima. Iako nastalo u samoukosti, slikarstvo mladog Mateja Škarice doseže iznenađujuće visoki nivo. Profesor Kovačić naveo je kako su nerijetko uvjeti za rad bili nepogodni za mlade talente zbog ekonomske, političke i poslijeratne atmosfere koja je vladala u Mostaru krajem devedesetih i kasnije. Ipak kroz upornost, ulaganje i stalan rad rezultati se moraju pokazati ma koliko se u početku skrovito čuvali – istaknuo je Kovačić.

  Izložbu je svojom nazočnošću uveličao ministar kulture RH mr. sc. Božo Biškupić obrativši se prigodnim riječima okupljenoj publici. Biškupić je istaknuo kako je mladi umjetnik, ujedno i djelatnik Ministarstva kulture, zasigurno jedno novo otkriće u svijetu mladih slikarskih snaga te osoba koja je vidno opčarana svojim ramskim i hercegovačkim korijenima.

Na ovoj izložbi predstavljeni su u potpunosti radovi izvedeni u tehnici ulje na platnu. Slike koje obrađuju motive Ramskih odnosno Hercegovačkih krajeva naišle su na iznenađujuće dobar te prijateljski stav širokog sloja publike jer su po svojoj živosti, prepoznatljivosti, autohtonosti ali i nenametljivosti bile vizualno-estetski razumljive svakom oku. Ovo svojevrsno slikarsko putovanje bavi se također jedva primjetnim ali neospornim, nedvojbenim te snažnim odnosom prirode i ljudske pojavnosti. Prisutnost prirodnih elemenata kao kamena, rijeke Rame i Neretve, suhozida, stećaka, gorskih ali i suvremenih motiva, čini izložbu koliko klasičnom toliko i aktualnom.

Kako je naveo sam autor -  od zaborava se nastoji sačuvati jedan gotovo zaboravljen način života, odnosno mali svijet i mikro kultura koji postoji samo u Ramskom kraju. Škarica je istaknuo kako ovim događajem osobno želi potaknuti i druge mlade zemljake u Zagrebu da pokažu svoje sposobnosti, bilo da se radi o crtežima, slikama ili pak u pjesničkim susretima.

Izložba ostaje otvorena dva tjedna.

 

 

 

tekst i foto: rama-prozor.info