FOTO  Otvoren 'Poligon', Mostar kao centar regionalne književnosti

poligon
Tijekom tri dana održavanja festivala, mostarskoj publici će se predstaviti Edo Popović, Darko Šeparović, Alen Brlek i Stjepan Bajić iz Hrvatske, Barbara Pogačnik iz Slovenije, Ivana Vujović iz Crne Gore, Damir Nedić iz Srbije te Elvedin Nezirović, Željko Ivanković, Lejla Kalamujić i Marin Ljubičić iz BiH. Početkom drugog "Poligona" direktor i pokretač ovog festivala Mirko Božić iznimno je zadovoljan. "Poligon" je počeo iznimno dinamičnim okruglim stolom održanim na temu "Harper Lee: Addressing and Overcoming Racial Inequality Through Literature in America", o kojoj su govorili Selma Raljević (Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar) i David Forinash (Sveučilište u Mostaru).

Festival je službeno otvoren uz izložbu fotografija "Mostar-iza kulisa" Ivana Kelave te predstavljanjem dijela gostiju autora. Posjetitelje su na otvorenju drugog "Poligona" pozdravili Elisabeth Blumenthal, zamjenica atašea za kulturu američke ambasade u Sarajevu, Inga Dragoje Mikulić, predstavnica gradske uprave te Ivan Kelava, autor izložbe.

Zašto okrugli stol posvećen Harper Lee? Doc. Dr. Selma Raljević odgovara da je Harper Lee američka književnica svjetskoga glasa, čiji roman Ubiti pticu rugalicu (engl. To Kill a Mockingbird), objavljen 1960. godine, predstavlja čudo njene prve književne publikacije. Između ostaloga, roman je već 1961. godine autorici donio prestižnu Pulitzerovu nagradu za književnost i jedan je od najčitanijih u XX. stoljeću.

Do danas je objavljen na više od četrdeset jezika i prodan u više od četrdeset milijuna primjeraka. Harper Lee odvojila se od slave svoga djela i svojoj književnoj riječi prepustila da govori sama za sebe. Punih pedeset i pet godina nakon objavljivanja svoga prvog romana živjela je povučeno i u publicističkoj šutnji u svome rodnom gradu Monroeville, u američkoj državi Alabami, gdje je u dobi od osamdeset i devet godina i umrla 19. II. ove godine.

Stoga Okrugli sto pod nazivom „Harper Lee: Addressing and Overcoming Racial Inequality through Literature in America", koji se održava u sklopu II. međunarodnog književnog festivala „Poligon" u Mostaru, predstavlja svojevrstan Hommage liku Harper Lee i, iznad svega, njenim književnim težnjama i nastojanjima. "Poput ptice rugalice, koja oponaša pjev drugih ptica, te koja, kako to autorica romaneskno zapisuje, samo pjeva i ljudima ne nanosi ikakvu štetu, književna riječ Harper Lee 'pjeva' o svijetu realnosti i izgovara znanje na umjetnički način.

Autorica umjetničkom riječju progovara o istinama vremena u kojem je živjela, o raznim oblicima diskriminacije u američkom društvu tridesetih godina XX. stoljeća, s posebnim naglaskom na pošast rasne segregacije. Nažalost, američko društvo još uvijek uveliko zaokupljaju rasni problemi i rasizam, baš kao što je u bosanskohercegovačkom društvu nacionalizam noćna mòra historije, joyceovski rečeno, pa su roman Ubiti pticu rugalicu i implicitna moralnost leejevskog pitanja ubiti ili ne ubiti pticu rugalicu vrlo aktuelni i danas kako u SAD-u, tako i u BiH, ali i u cijelom svijetu", kaže Raljević.

Zanimljivu i vrijednu izložbu fotografija Ivana Kelave u Kosači u Mostaru možete pogledati i sljedećih nekoliko dana: bit će otvorena i nakon što "Poligon" bude završen. Riječ je o izložbi "Mostar - iza kulisa", kako je naziv i istoimene fotomonografije autora Mirka Božića i Ivana Kelave, koja će izaći u nakladi Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača iz Mostara. Kelava se zahvalio svima koji su iskazali i iskazuju zanimanje zanimanje za njegov, i, naravno, festivalu Poligon što je smatrao bitnim u svom programu prikazati fotografije iz ciklusa "Mostar iza kulisa".

"Ovaj odabir fotografija na izložbi je načinila naša urednica fotomonografije Danijela Ucović. Ideja koja nas je vodila od samoga početka je prikazati kvartove grada, možda one koji inače nisu toliko u fokusu šire javnosti. Mostar svakako jeste Stari Most, no mi fotomonografijom u pripremi želimo prikazati jednu širu sliku grada i sve ono što Mostar u stvarnosti jeste. Ovo je zapravo slika o svjetlu, ljudima, trenutcima, značajnim građevinama grada u jednom trenutku vremena. Mi u svakom slučaju želimo proširiti jednu afirmativnu sliku o gradu u kojem živimo. Suradnja sa Božićem je bila jako zanimljiva, zapravo nas čeka još dosta posla i vjerujem kako ćemo uspjeti u realizaciji našeg plana. Jako sam zadovoljan cijelim projektom jer je ovo bila prilika da svoje ideje realiziramo i pretočimo u djela. Dosta smo rada uložili i kad čovjek počne nazirati prve plodove rada, osjeća se zadovoljnim. Inače ovih smo dana od naših dizajnera dobili radnu verziju prijeloma naše fotomonografije. A sad je posebno uzbudljivo slušati prve reakcije naše publike na odabrane fotografije koje imamo priliku vidjeti na ovoj izložbi", rekao je Kelava.

Organizatori festivala su Hrvatski dom Herceg-Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti i United World College.

Danas, drugog dana, festival počinje obilaskom Mostara nakon čega slijedi posjet Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje će književnik Željko Ivanković održati predavanje na temu "Franjevci, kultura, Hercegovina". Na UWC-u Mostar, u 18 sati bit će održan okrugli stol "Sloboda govora, sloboda kretanja", a nakon toga će se u Muzičkom centru Pavarotti, u 20 sati predstaviti gosti Lejla Kalamujić (BiH), Marin Ljubičić (BiH), Barbara Pogačnik (Slovenija), Darko Šeparović (Hrvatska), Bojan Todorović (Srbija), a potom slijedi koncert na kojemu će nastupiti Keegan Mc Inroe (SAD) i Jesters Play (BiH).

U nedjelju, zadnjeg dana Festivala, gosti će posjetiti Ćorovića kuću, depandans Muzeja Hercegovine, a u Kosači slijedi završna matineja s gostima i zatvaranje Festivala.

Festival "Poligon" nastao je 2015. godine kao književna smotra autora zemalja bivše Jugoslavije pred mostarskom publikom. Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

Fotografije: Ivan Kelava