Veselko Koroman objavio novu knjigu "Bit ću negdje"

veselko koroman, Ljubuški, književnost

Novu zbirku pjesama Veselka Koromana "Bit ću negdje", u kojoj piše o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, objavio je zagrebački nakladnik Alfa.

Koroman je, kako navodi nakladnik, nezaobilazno ime suvremenoga hrvatskog pjesništva, prisutno u raznim antologijskim izborima i visoko vrednovano od strane književne kritike, koja često navodi njegovu vezanost za zavičajne korijene. 

U njegovu pjesništvu iznimnu važnost ima tišina u stihu, odnosno činjenica da se "jezična redukcija toliko približava šutnji da joj prijeti mogućnost da padne u semantičku bjelinu", naglašava nakladnik.

Nastojanje da doživi i izrazi iracionalno, ocjenjuje nakladnik, daje njegovoj poeziji metafizičku dimenziju koja se posebno očituje u knjigama objavljenim u drugoj polovici 80-tih godina 20. stoljeća. 

Koromana obilježava eliptični izraz koji često graniči s gnomičnošću, odražavajući utišanu radost postojanja, kadšto i s humornom intonacijom. Nakladnik napominje kako se pjesnik neprestano pita o smislu poezije u svijetu u kojem je sve trošno te dodaje kako ustrajava u njoj kao mogućnosti da oblikuje i iskaže vlastito iskustvo. 

Nova zbirka pjesama "Bit ću negdje" dokazuje i svjedoči stalnost preokupacija "staroga" Koromana koji, pitajući se o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, te o položaju pjesnika u svijetu, postupno smiruje svoj pjev, prihvaćajući promjene materije i pronalazeći svojevrsnu prkosnu vedrinu.

Koromanova se pjesma pretvara u gnomu, paradoks ili vizualnu sugestiju, dok mu se zgusnuti sadržaji znaju pretvoriti u hermetičnost, dodaje nakladnik.

Hrvatski književnik Veselko Koroman rođen je u 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Povjesničar je književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Autor je više knjiga, među kojima i zbirke pjesama "Crne naranče", eseja i kritika "Pogled iz zrcala" te romana "Mihovil".