NJEGOVE PJESME UČE SE U ŠKOLAMA Preminuo književnik Fabijan Lovrić

Fabijan Lovrić

Fabijan Lovrić preminuo je 10. siječnja 2022. u Kninu, a pokopni obredi bit će u četvrtak, 12. siječnja 2022. u 15 sati na Gradskom groblju Knin, priopćeno je iz Društva hrvatskih književnika Herceg - Bosne.

Fabijan Lovrić, rođen je u Tuzli 13. rujna 1953. godine, u Ljubačama i Kiseljaku završio je osnovnu, a u Tuzli srednju školu i Pedagošku akademiju, u Beogradu je diplomirao novinarstvo. U Zadru je završio Visoku učiteljsku školu – magistar primarnog obrazovanja, a u Zagrebu odslušao i položio ispite na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti gdje je radio i doktorsku disertaciju. Radio je kao učitelj u OŠ „Domovinske zahvalnosti“ u Kninu. Bio je književnik, novinar, urednik i priređivač novih izdanja, kulturni djelatnik. Objavljivao je u mnogim listovima i znanstvenim časopisima znanstvene i stručne radove. 

Za književni rad je nagrađivan te nekoliko puta bio u najužem izboru. Posebno se isticao u organizaciji i sudjelovanju u humanitarnim akcijama za pomoć djeci s posebnim potrebama u Kninu, Šibeniku, Rijeci, Zadru, Tuzli, Mostaru, Dubrovniku, Osijeku, Cukrićima (Pula), Savici, Paunovcu, Gunji…

Kao predstavljač novih izdanja i likovni kritičar sudjelovao je u mnogim kulturnim akcijama te organizirao književne susrete. 

Fabijan Lovrić autor je više od trideset knjiga pjesama, gnoma, dječjih, sakralnih i domoljubnih pjesama, monodrama, kritika, prikaza, recenzija i slikovnica. Pjesme su mu uvrštene u udžbenik Hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te u više od četrdeset antologija i zbornika, a mnoge su prevedene na slovenski, češki, engleski, talijanski, albanski, portugalski, makedonski, njemački i kineski jezik. Urednik je mnogih izdanja.

Bio je članom Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, HAZU Mostar, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute), Književnoga kluba Mostar te mnogih drugih kulturnih i športskih klubova i udruga.

Obnašao je niz dužnosti u Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne, između ostaloga bio je v.d. predsjednika DHK HB 2013. godine, član je Nadzornoga odbora od 2021.