Čeka se druga faza obnove mostarskog Sveučilišta

Studenti Sveučilište Mostar

U okviru navedenog projekta bio je potpisan ugovor samo za izvođenje prve faze i to u vrijednosti od 183,000.000 kuna, dok realizacija druge isključivo ovisi o raspoloživim kreditnim sredstvima, koja bi se trebala osigurati od Vlade Republike Hrvatske.

Prema riječima dr. Ive Čolaka, prorektora za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru, koji je u razdoblju dok je trajala prva faza izgradnje i rekonstrukcije objekata bio voditelj  projekta i dekan Građevinskog fakulteta, utrošena su sva sredstva predviđena za prvu fazu i svi predviđeni radovi su završeni.

Radovi prve faze

“S 183,000.000 kuna iz prve faze izgrađeni su potpuno novi objekti Medicinskog, Građevinskog, Filozofskog i Fakulteta zdravstvenih studija. Pored ova četiri potpuno nova objekta, završena je u potpunosti nova zgrada Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, te je izvršena dogradnja i cjelokupna adaptacija Fakulteta strojarstva i računarstva te Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti”, istaknuo je Čolak.

Nadalje navodi kako je izvršena adaptacija Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i Instituta za strojarstvo. U potpunosti je obnovljen i amfiteatar u središtu kampusa, koji danas koriste Ekonomski i Filozofski fakultet, a u kojem su smještene i prostorije Studentskog zbora. Obnovljena je i zgrada Rektorata na Rondou, a također su obnovljena i moderno opremljena oba paviljona Studentskog doma koji je, po mišljenju Čolaka, danas najopremljeniji studentski dom u Bosni i Hercegovini.

Također je u potpunosti obnovljena zgrada Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu i završeni su građevinski radovi za njihov Odjel kiparstva.

Povećani standardi

S obzirom da su svi ugovoreni radovi uspješno obavljeni, Vlada RH (sudužnik projekta) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (kreditor projekta) su istaknuli Sveučilište u Mostaru kao primjer u kojem su u zadanom roku s raspoloživim sredstvima ispunjeni svi postavljeni zahtjevi, što nije bio slučaj s izgradnjom pojedinih kampusa u Republici Hrvatskoj.

Završetkom prve faze nedvojbeno su se povećali studentski standardi, uvjeti za rad, kao i razina cjelokupnog nastavnog procesa u skladu sa zahtjevima Bolonjskog procesa. Kako navodi Čolak, povećanje kvalitete svakako ovisi od fakulteta do fakulteta.

“Dobar dio nastave na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija odvijao se u barakama na Bijelome brijegu, a vidite u kakvim uvjetima danas rade. I građevinski fakultet, čiji sam bio dekan, je radio u jako teškim uvjetima. No, bez obzira na sve poteškoće, mislim da smo uspjeli zadržati postavljenu razinu studija, koju smo sada dodatno poboljšali”, naveo je Čolak. Međutim, on ističe i izazov koji sad stoji pred Sveučilištem u Mostaru po pitanju održavanja novih objekata, opreme, kao i kvalitete rada. U ovom trenutku su jako povećani standardi u ovoj visokoškolskoj ustanovi, no koliko će isti biti održani, ostaje da vidimo.

Druga faza

Postavlja se i pitanje, kada će se početi realizirati i druga faza projekta investicijskih ulaganja Vlade Republike Hrvatske, za koju natječaj tek treba biti raspisan? U sklopu te faze, čija je vrijednost 177,000.000 kuna, trebalo bi se izgraditi nekoliko kapitalnih objekata, među kojima valja istaknuti Sveučilišnu knjižnicu, podzemnu garažu i novi paviljon Studentskog doma.

Kampus Sveučilišta u Mostaru zasigurno je već u ovom trenutku jedan od najboljih u regiji. Realizacijom druge faze projekta obnove i izgradnje, zasigurno bi se stvorili viši standardi, zahvaljujući kojima bi se ova visokoškolska ustanova, koja iz godine u godinu proizvodi brojne akademske građane, mogla ravnati i s najprestižnijim europskim sveučilištima.

dnevni list