Olga, Dijana, Verica, Ana i Anita osnovale humanitarnu udrugu

humanitarna udruga

Poticaj za to dala im je njihova profesorica, asistentica socijalne politike, Janja Milinković i upoznala ih i povezala s Dubravkom Andrić iz humanitarne udruge Altruist iz Mostara, koja im je pružila potrebnu pomoć za osnivanje udruge. Socijalni rad, njihovo buduće zanimanje, po svojoj prirodi i sadržaju u uskoj je vezi s humanitarnim radom pa je to dobra osnova da mlade studentice uspiju u svojoj nakani, a humanitarnio djelovanje u Ljubuškom dobije novu dimenziju i razinu i poluči još bolje rezultate.

- Prije svega treba naglasiti da smo mi nevladina i nestranačka organizacija i naš osnovni cilj je razvijanje tolerancije u društvu, a posebice ćemo se zalagati za pomaganje djeci s posebnim potrebama. Priređivat ćemo radionice, edukacije, okrugle stolove, predavanja namijenjene djeci i mladima - kaže Ana Bilić, direktorica humanitarne udruge Prijatelj.

- Radit ćemo na razvijanju civilnog i humanog društva. To ne podrazumijeva isključivo skupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći i ne samo informiranje mladih, već prenošenje zanja i mogućnosti i podizanje svijesti građana, uključujući i intelektualce, o ptrebi mijenjanja društva i postavljanje na zdrave noge - dopunjuje je Olga Šimić.

Da bi se ciljevi i zadaće ostvarili potrebno je uključiti što više osoba u udrugu i rad. S time, kažu, neće imati teškoće, mladi se javljaju, prije svega kolege studenti s njihova i drugih fakulteta. Njih pet su na trećoj godini i prvi su naraštaj bjihova studija i struke, a iz ljubuškog ukupno oko 30 studenata studira socijalni rad. Uskoro će pozvati sve mlade iz Ljubuškog, srednjoškolce, studente, zaposlene, nezaposlene i predstavnike različitih uduga na sastanak i dogovor o budućem radu.

Integracija i socijalizacija djece s posebnim potrebama

Žele povezati, umrežiti i pokrenuti sve udruge čiji je rad zamro i imaju obećanje iz Općine da će im pomoći da se taj sastanak održi, a razgovarali su u nekoliko ustanova i dobili potporu za ono što su naumili. Planirali su svoj prvi projekt, a to će biti božićna radionica u sklopu koje će raditi na integraciji školske djece i djece s posebnim potrebama i njihovoj socijalizaciji. Djeca će praviti čestitke i razglednice koje će prodavati, a prikupljeni novac ići će za pomoć potrebitima. Plan o božićnoj radionici iznijet će i izložiti podupirateljima i darovateljima, s kojima će ovih dana razgovarati.

Ivan Kaleb/ljubuški.info