UDRUGA "HUMANITAS" Ovi ljudi otvorili su humanitarni butik, planiraju ih imati po cijeloj BiH

Udruga Humanitas otvorila humanitarni butik
Privatni album/Aleksandar Došenović

Ideja o otvaranju butika koji će služiti u humanitarne svrhe nije česta na našim prostorima. Nova garderoba se plaća po standardnim cijenama, polovna ide na mjeru, a sav prikupljen i zarađen novac se daje onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Aleksandar Došenović, jedan od osnivača Udruge “Humanitas“ iz Banja Luke, a sada i njegov predsjednik, jeste idejni tvorac i pokretač akcija koje imaju za cilj pomoć i podizanje uvjeta života na veću i bolju razinu. Za portal Hercegovina.info je pričao o radu i akcijama koje ova udruga provodi, ali i načinu na koji ona funkcionira i što ja izdvaja u odnosu na ostale udruge humanitarnog karaktera.

Udruga Humanitas otvorila humanitarni butik

„Udruga “Humanitas“ je nastala udruživanjem manje grupe građana, s ciljem pokretanja aktivizma radi poboljšanja standarda života građana BiH, djelujući kroz humanitarni rad. Osnovano je kod Osnovnog suda u Banjoj Luci, dana 13.01. 2021.godine“, uveo nas je u početak rada, predsjednik Aleksandar Došenović.

„Humanitas“ ispred sebe ima i postavlja ciljeve čiji standard treba dostići. Kroz Statut Udruge, oni su jasno definirani. Pored humanitarnog rada, kao osnovnog cilja Udruge, kao i pomoći siromašnim i ugroženim građanima, ova udruga pomaže i izbjeglim i raseljenim osobama i bavi se prevencijom maloljetničke delinkvencije, poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, očuvanja tradicije, kulture i običaja.

Udruga Humanitas otvorila humanitarni butik

Planirana osnovna djelatnost ovog poduzeća je prerada hrane biljnog porijekla (voća, povrća, ljekovitog bilja i šumskih plodova), ali tu djelatnost još uvijek nismo započeli, jer je za pokretanje proizvodnje potrebno značajno financijsko ulaganje u vezi čega Udruženje još uvijek radi na osiguravanju novčanih sredstava.“

Jedan od najzanimljivijih i najneobičnijih načina humanitarnog djelovanja jest otvaranje butika, trenutno na dvije lokacije, u Banjoj Luci i Prijedoru, ali s tendencijom da se mreže butika prošire i da se druga mjesta u Bosni i Hercegovini upoznaju s ovim vidom poslovanja i rada humanitarne organizacije.

„Jedan dio garderobe koja se proda su donirali članovi i simpatizeri, ali je veliku količinu Udruga i otkupila. Dječju garderobu poklanjamo našim korisnicima, ali i partnerskim udrugama, dok garderobu za odrasle prodajemo. Pored toga, poklanjamo dio garderobe i za sva osobe u potrebi koja nam se obrate.“

Inovativna vrsta pomoći jest ne samo jednokratno pomoći ugroženog građanina i ugroženu obitelj, već im uz pomoć donatora i uspješnom organizacijom čelnih ljudi, osigurati redovan mjesečni prihod i vratiti dostojanstvo i volju i želju za radom.

Udruga Humanitas otvorila humanitarni butik

„Možemo se pohvaliti da je Udruga 100% vlasnik poduzeća, te da sva dobit praktički predstavlja sredstvo kojim se financira humanitarni rad, tako što je 30% dobiti namijenjeno za financiranje rada udruge, dok je 70% namijenjeno za reinvestiranje i osiguravanje novih radnih mjesta“, kaže Došenović, pa nastavlja:

„Vrlo je važna činjenica da je u skladu sa Zakonom o društvenom poduzetništvu, osnovna uloga ovih poduzeća zapošljavanje osoba koja se teže zapošljavaju i njihovo sudjelovanje u donošenju važnih odluka.“

Sve akcije koje Humanitas provodi, ostvare se isključivo sredstvima članova, bez ikakve pomoći institucija, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini, a sav aktivizam, članovi rade volonterski, bez ijednog zaposlenog radnika i bez naknade.

Pored trenutnih 317 članova u 13 zemalja, plan “Humanitasa“ je razvijanje članstva širom svijeta, s naglaskom na natalitet i brige o djeci i mladima kao i marginaliziranim kategorijama društva.

Za kratko razdoblje od tri godine, koliko Udruga postoji, pomoći koje su ostvarili i dodijelili se broje u tisućama konvertibilnih maraka. Od prikupljanja novca za liječenje, preko dobrovoljnog davanja krvi do drugih vidova pomoći, ovi humanitarci ne odmaraju.

Ugledajući se na njih, dio novca koji se mjesečno odvaja za obnovu garderobe, sasvim sigurno se može potrošiti u buticima humanitarnog karaktera. Korist je dvojaka, pored osvježavanja osobnog načina odijevanja, tu je i pomoć onima za koje i ne znamo da je željno iščekuju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.