Ivo Miro Jović: Petritsch je Hrvatima obukao "luđačku košulju"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naglasivši da je za većinu hrvatskog naroda apsolutno neprihvatljiva Petritscheva ideja o promjeni Wasingtonskog sporazuma, kojom bi bilo reorganizirano unutarnje uređenje Federacije BiH, Jović je rekao da bi Petritsch sada išao i da hrvatski narod totalno nestane kao politički faktor.


"To se nikad neće desiti, jer Hrvati više nisu djeca da mogu nasjesti na tuđe interese i interese međunarodnih moćnika", poručio je Jović, naglasivši da će Hrvati učiniti sve da BiH ili ostane ili propadne, ukoliko hrvatski narod ne bude imao jednaka prava sa Bošnjacima i Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da BiH nije moguća bez suvereniteta i hrvatskog naroda. "Bolja je ravnopravnost nego da ima BiH", zaključio je Jović.

Govoreći o Petritschevoj ideji o reorganizaciji FBiH, generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je Srni da bi, neke ideje, s obzirom na veliko iskustvo nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, mogle biti prihvatljiv, ali samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

"Nemamo službeni stav organa stranke, ali u suštini svaku pozitivnu ideju treba prihvatiti", smatra Zukić.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se FBiH po unutrašnjem uređenju približila Republici Srpskoj i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

U izvještaju koji je objavio Fond "Otvoreno društvo", Petritsch navodi da treba preraditi Wasingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH, ukidanjem županija i reorganiziranjem FBiH. Ove izmjene bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da zadovolje zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopće ne postavlja pitanje stvaranja trećeg entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Petritsch će ostati Hrvatima u najgorem sjećanju, jer je praktično omogućio političko razvlašćivanje Hrvata, ukinuo im koliko toliko ravnopravnost, a koju su imali kada je federalna vlada funkcionirala na drugačijim principima, nego što je to sada jer je omogućeno potpuno marginaliziranje i majoriziranje Hrvata. Prije njegove intervencije u svakom federalnom ministarstvu gdje ministar nije Hrvat, imao je zamjenika iz reda Hrvata. Danas sve odluke u Federalnpj vladi Bošnjaci praktično mogu donositi bez Hrvata.

( Dnevnik.ba)

Vezani članci