IVO MIRO JOVIĆ: 31. ožujak je posljednji dan Bosne i Hercegovine!

Jović u izjavi za depo.ba govori o ugroženosti Hrvata u BiH, nacionalističkoj retorici FTV-a i pokušajima Zlatka Lagumdžije da u potpunosti 'zgazi' hrvatski narod


Na pitanje kako komentira kaotičnu situaciju nastalu oko formiranja vlasti, Jović je rekao:
- Ja se borim kao domoljub, voleći ovu zemlju i trudeći se da ova zemlja bude mjesto suživota za sva tri naroda, jednakopravna, onako kako to zaslužuju. Treba tražiti kompromisna rješenja, krčiti put ka Evropi i uzeti najbolje od nje. Graditi poštovanje i međusobno uvažavanje, a ne ovako kako to radi Lagumdžija.

Sa Zlatkom Lagumdžijom i ovakvim SDP-om koji djeluju u okviru nac-socijalizma to nije moguće, u njima ne vidimo partnera, ni razgovora..., oni jednostavno srljaju, a nažalost s njima i Bosna i Hercegovina, koja u okrilju takve politike također srlja u propast. Neko tome treba stati na kraj.

Kako su Hrvati ugroženi? Kako je došlo do ove situacije?

- Kad npr. američki dužnosnik komentira situaciju u BiH, onda sarajevski mediji to ne ocjenjuju miješanjem u unutarnje poslove, ali kada hrvatska premijerka kaže da se u BiH treba uspostaviti vlast sa sva tri naroda, onda je to miješanje u poslove BiH.

Ja se osjećam pozvanim, budući da sam čista srca, da kažem da istina ne završava na vrh Trebevića. BiH je puno veća od Sarajeva i budućnost BiH zavisi od svih njenih ljudi iz svih njenih krajeva.

Oni mogu sami sebe 'zalagivati', ali im to neće pomoći.

Mediji su posljednjih dana preplavljeni stranačkim prepucavanjima. Goruća tema upravo su pitanja Hrvata i sukob na relaciji SDP-HDZ...

- Nacionalistička retorika i poruke mržnje kakve dobijamo putem medija, konkretno putem SDP-ovog glasila, Federalne televizije, su postale neizdržive i ja želim pronaći način da javnost prihvati da u ovoj zemlji postoje tri konstitutivna naroda među kojima su i Hrvati. Druga dva naroda moraju shvatiti da nam je potrebna njihova pomoć da to i dokažemo.

Ja zagovaram ljubav, budućnost, zajedništvo. U mojoj priči nema mržnje, a poslušajte i pogledajte Federalnu radio televiziju. Hrvati su praktično prozvani vanzemaljcima, i tu ne mislim na političare nego na narod. Kakav je to javni servis? Mislim da se svaki čovjek zgraža kad čuje šta se govori s ekrana ovih dana.

Optužbe na račun FTV-a prilično su ozbiljne?

- Bez obzira šta oni izjavljivali, jasno se vidi što rade, to su fašističke metode manipuliranja putem medija. To je klasični gebelovski pristup situaciji i to je ono što me boli, taj stav ' dobro je samo ono što ja radim' a niko drugi ne valja.

Pozivam sarajevsku inteligenciju, dosta je bilo budalaštine i ludila, pokrenite se, rat nam ne treba. Treba nam pravde, sloge, zajedničke budućnosti, a ne ugnjetavanja i gaženja volje jednog naroda.

To je ključ moje poruke.

Što se tiče pitanja trećeg entiteta, Ivo Miro Jović je rekao da njegove prijetnje radikalnim mjerama i otcjepljenjem nisu nista strašnije od Lagumdžijinih prijetnji o uspostavljanju vlasti bez Hrvata:

- On će protiv Ustava formirati Dom naroda? Može on formirati Dom naroda u kojem će biti zastupljene stranke, ali pola predstavnika iz pola države neće sjediti u njemu. To je radikalno. On formira vlast samo na pola teritorija Federacije, a šta će biti s drugom polovinom? Ostavimo SDP i HDZ po strani, ali kako će narod? Narod neće cijeniti vlast koja se formira na silu.

Hrvati kao narod imaju suvereno pravo koje im je osigurao i vašingtonski i dejtonski Ustav, po kojima je jasno da se Hrvati svojom voljom opredjeljuju da žive u BiH. Da li su onda zaslužili da ih se obezvrjeđuje? I žalosno je da ja u medijima ispadam ekstrem, kad je realnost u potpunosti drugačija.

Lagumdžija je izjavio i da HDZ hoće da uzurpira vlast što podsjeća na 2001. godinu i pokušaje tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Ante Jelavića, da učini isto?

- Situacija iz 2001. je neponovljiva. Tad su oko Lagumdžije bili Jadranko Prlić, koji je danas u Hagu, Mijo Anić, koji ne može danas ni ući u BiH i krije se po Dalmaciji. To su bili Lagumdžijini povjerenici... Svega se narod sjeća, samo nema više ludačke košulje ni Wolfganga Petricha. Hrvatski novci se pokupili, a danas se o tome ne priča. Taj scenarij se više neće ponoviti.

Zlatko Lagumdžija je danas izjavio i da će Federacija 31. ožujka imati budžet i vladu, te naglasio 'ko neće s nama, bez njega se može!'. Kako to komentirate?

- To je i posljednji dan Bosne i Hercegovine!

DEPO PORTAL