Tisuće policajaca čuvat će papu Franju u Sarajevu

Vidi originalni članak

Tih 120 dana, koliko je ostalo do njegovog dolaska, brzo će proći i posebni timovi zaduženi za sigurnost već su se bacili na posao. Papin posjet Sarajevu ocjenjuje se u domaćim i međunarodnim krugovima kao jedan od najvećih sigurnosnih izazova u povijesti Bosne i Hercegovine, piše Dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljanje informacija

Prema nekim izvorima, u Sarajevo, ali i mnoga druga mjesta u BiH, već su stigli posebni agenti iz inozemstva radi ‘promatranja terena' i prikupljanja informacija. Naravno, službene potvrde takvih informacija nemoguće je dobiti, a navodno se radi o obavještajcima iz Italije, Velike Britanije, Francuske i nekih drugih zemalja, koji se redovito uključuju u organiziranje Papinih putovanja po svijetu.

Isti izvori kažu da su u ovu operaciju uključeni i agenti američkih obavještajnih agencija CIA-e i FBI-a, ali i pripadnici Interpola i Europola.
Treba reći da je to redovita praksa inozemnih obavještajnih službi, uobičajena kada se organiziraju Papina putovanja, i one pružaju i stručnu pomoć policijskim i sigurnosnim agencijama država u koje Papa putuje. Prema informacijama do kojih smo došli, te aktivnosti u BiH su nešto pojačane zbog situacije u našoj zemlji i stanja u kojem se država nalazi.

Neki iskusni policajci iz regije, koji su i članovi međunarodnih policijskih institucija, već javno barataju podatkom da će u Sarajevu i BiH u svibnju i lipnju boraviti oko deset tisuća inozemnih obavještajaca.

Inače, kompletnom akcijom povodom dolaska pape Franje rukovodi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a u nju su uključeni i državna Agencija za istrage i zaštitu, državna Obavještajno-sigurnosna agencija, entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova i u posebne stožere formirane za ovu priliku šalju svoje najbolje ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže se i držat će se u strogoj tajnosti. Izvjesno je jedno - svaki dio Sarajeva već se posebno kontrolira, isto tako i neka druga mjesta u BiH. Naši izvori kažu i da se sve osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.

Kršenje protokola

Prema prvim procjenama, za sigurnost pape Franje 6. lipnja u Sarajevu bit će zaduženo nekoliko tisuća domaćih profesionalnih policajaca od kojih će najveći broj biti u civilu.
To je u skladu s onim što se radi u drugim državama koje je Papa posjetio. Primjerice, u Jeruzalemu ga je čuvalo 8000, a u Ankari 2800 policajaca. Ili, u Rio de Janeiru za sigurnost Pape bilo je zaduženo čak 30.000 policajaca, nad gradom su letjeli helikopteri s posebnim kamerama i vlasti su priopćile da je to bila najveća policijska operacija u povijesti najvećeg brazilskog grada.

Svakako da će posebnu muku sigurnosnim službama i u Sarajevu zadavati već poslovična Papina neposrednost i njegove odluke da se sretne s ljudima jer ne želi biti u izolaciji od običnih ljudi.
U Sarajevo će biti dopremljen i Papin automobil, a poznato je da je on odmah nakon što je preuzeo dužnost poglavara Katoličke crkve odbio voziti se u blindiranom "papamobilu" i blindiranim limuzinama.

Papa Franjo sklon je i kršenju protokola i strogih sigurnosnih pravila koja određuje njegovo osiguranje. Primjera radi, pred predsjedničku palaču u Rimu tijekom svog prvog službenog posjeta Italiji nije stigao u papinskoj limuzini, nego u najobičnijem automobilu Ford Fiesta, a u pratnji je bilo tek nekoliko vozila vatikanske službe sigurnosti. Upravo ta služba je u stalnim problemima i zbog toga što se on noću iskrada iz kuće u kojoj živi i osobno hrani beskućnike oko vatikanskih zidova.
Naši izvori iz bh. policijskih i obavještajnih krugova jučer su nam kazali da već sada mogu jamčiti da će sigurnost pape Franje u Sarajevu tijekom dolaska, boravka i odlaska biti na najvećoj mogućnoj razini.

Misi koju će papa Franjo održati u Sarajevu, prema prvim grubim procjenama, prisustvovat će više od 100.000 ljudi. Očekuje se ogroman broj vjernika iz inozemstva, a najviše iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Francuske, Španjolske, Mađarske, Belgije...
Hotelima u Sarajevu i okolnim mjestima, ali i Zenici, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Travniku, već masovno stižu zahtjevi za rezervacije soba od sredine svibnja do sredine lipnja.

Ivan Šarić iz Tomislavgrada član Papinske švicarske garde

Za Papinu sigurnost zadužena je Papinska švicarska garda, a zanimljivo je da je njezin član 24-godišnji Ivan Šarić koji je podrijetlom iz Tomislavgrada. Ova posebna jedinica osim za Papu brine se i za sigurnost Apostolske palače i prati Papu na njegovim putovanjima.

Nakon što je prošao brojne provjere, Šarić je postao član Papinske švicarske garde u svibnju 2012. godine. Inače, služba svakog člana traje najmanje dvije godine.
Da bi se kandidiralo za člana Papinske švicarske garde, mora se u startu ispuniti sedam uvjeta - biti katolik, zatim švicarski državljanin, neoženjen, starosna dob je ograničena na 19 do 30 godina, visina ne može biti manja od 174 centimetra, mora biti odslužena obvezna švicarska vojna služba i potrebno je imati završenu srednju školu najmanje.

Vezani članci