NOVO PUTOVANJE Evo zašto je papin posjet Veneciji povijesni trenutak

Papa Franjo

Papa Franjo doputovao je u Veneciju, što je njegovo prvo putovanje izvan Rima u sedam mjeseci, koje je pomno praćeno zbog zabrinutosti za njegovo krhko zdravlje.

Papa je obišao svijet u svojih 11 godina na čelu Katoličke crkve, ali nije putovao od posjeta francuskom gradu Marseilleu u rujnu.

Zbog bronhitisa bio je prisiljen otkazati put u Dubai u prosincu, gdje se trebao obratiti na UN-ovim pregovorima o klimi, prenosi Hina.

Papa se u ožujku u posljednji tren povukao s uskrsnog događaja, nakon što je nekoliko tjedana patio od onoga što je Vatikan nazvao "blagom gripom".

Ženski zatvor i izložba

Papina prva postaja u Veneciji ženski je zatvor na otoku Giudecci, na koji je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

U bivšem samostanu u kojem su sada smješteni dugogodišnji zatvorenici, papa Franjo - koji se dugo zauzima za prava marginaliziranih - sastat će se s nekim od 80 zatvorenika i posjetiti izložbu.

Povijesni trenutak

Umjetnička predstava "Mojim očima" bavi se svakodnevicom zatvorenika kroz radove 10 umjetnika.

''Bit će to povijesni trenutak jer će on biti prvi papa koji će posjetiti Venecijanski bijenale'', rekao je glavni kustos izložbe Jose Tolentino de Mendonca.

Posjet "jasno pokazuje želju Crkve za učvršćivanjem plodnog i bliskog dijaloga sa svijetom umjetnosti i kulture".

Misa na Trgu sv. Marka

Nakon posjeta zatvoru, obratit će se i družiti s mladima u bazilici Santa Maria della Salute, znamenitoj crkvi na južnom kraju Velikog kanala. Odatle će Papa krenuti prema Trgu sv. Marka i predvoditi misu koja počinje u 11 sati.

Papa Franjo je četvrti papa koji je posjetio taj grad, nakon Pavla VI. (1972.), Ivana Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI. (2011.).

Venecijanska biskupija jedna je od najvećih u Italiji, sa 125 župa, i blisko je povezana s papinstvom. Trojica mletačkih patrijarha postali su pape u 20. stoljeću.

Ulaznice za Veneciju

Franjin posjet događa se isti vikend kada Venecija uvodi novu ulaznicu za jednodnevne izletnike, radi ublažavanja pritiska turista na to mjesto UNESCO-ove svjetske baštine.

Kao gost, on će biti oslobođen kupnje ulaznice od pet eura, ali će hodočasnici koji dolaze na njegovu misu, a ne žive u Italiji, morati platiti.

Papa, koji se služi invalidskim kolicima, zadnjih godina ima sve veće zdravstvene probleme, od bolova u koljenu do operacije kile i debelog crijeva. Unatoč njegovu krhkom zdravlju, Vatikan planira ambiciozno putovanje u Aziju u rujnu te posjete Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru tijekom 12 dana. Prije toga, Papa bi trebao obaviti još dva putovanja unutar Italije, u Veronu u svibnju i Trst u srpnju.