ZDRAVSTVENI PROBLEMI Papa Franjo odveden u bolnicu nakon opće audijencije

Papa Franjo

Papa Franjo odveden je u srijedu nakon opće audijencije u bolnicu na pretrage, rekli su izvori, nakon što je morao prepustiti čitanje govora jednom od svojih pomoćnika.

Tijekom audijencije, Sveti Otac je rekao da se još nije potpuno oporavio nakon što je smanjio svoj raspored u posljednjih nekoliko dana zbog simptoma sličnih gripi.

“Još uvijek sam malo prehlađen”, kazao je Franjo tijekom audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI., prenosi Hina.

Otkazan raspored

Osamdesetsedmogodišnji papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je svoj raspored za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se kao i obično obratio okupljenima na Trgu svetog Petra kako bi prenio svoju poruku Angelus.

Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku s armenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan.

Papa je progovorio na kraju audijencije, promuklim glasom i pomalo kašljucajući, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir, kao što je to uobičajeno.

Spomenuo je sukobe u Ukrajini, Izraelu i na palestinskom teritoriju, kao i nedavne smrtonosne napade na katoličku crkvu i džamiju u Burkini Faso, te nastavak nasilja na Haitiju.

Osudio je i korištenje protupješačkih mina, te podsjetio da se 1. ožujka obilježava 25. obljetnica stupanja na snagu UN-ove konvencije o njihovoj zabrani.

Zdravstveni problemi

U prosincu je papa bio prisiljen otkazati planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U siječnju nije mogao dovršiti govor zbog “blagog bronhitisa”. Kasnije tijekom mjeseca rekao je da mu je bolje unatoč “nekim bolovima”.

Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća.

Papa također teško hoda, a redovito koristi invalidska kolica ili štap.