Pločkinić: Vehabije u sigurnosnim agencijama BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
On je naveo da su kontinuirane izjave o ratnim rješenjima koja će donijeti "trajni mir" u BiH, nemogućnosti mirnog dogovora između tri naroda oko novih ustavnih promjena, te medijsko "zveckanje" i prijetnje oružjem bili povod da "Croatia libertas" podnese Agenciji za istrage i zaštitu BiH krivičnu prijavu protiv Željka Komšića, Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžije, Bakira Izetbegovića i Stjepana Mesića.

Pločkinić je istakao da je Sipa ozbiljno i profesionalno uzela u razmatranje dokaze protiv tih osoba zbog širenja međunacionalne i međuvjerske mržnje, netrpeljivosti i pozivanja "na ratno rješenje u BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da se na "bošnjačkoj teritoriji BiH danas nalazi evidentirano 50 000 vehabija spremnih da slijede put šehida, boraca koji će umrijeti za vjeru kroz terorističke napade ili u eventualnim novim sukobima".

- Svaki dan na bošnjačkim teritorijima otkrije se jedno skladište oružja i streljiva, a dio istog se ukrade iz vojnih skladišta poput Ljute kod Konjica ili u posljednjem slučaju kod Bugojna ili oko Travnika - rekao je Pločkinić Srni.

Pločkinić smatra da bi se pod lupom nadležnih trebala naći tri poduzeća koja se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme - "Pretis" Vogošća, "Igman" Konjic i "Binas" Bugojno, kao i još neka namjenska vojna poduzeća koja se, kako kaže, nalaze na bošnjačkoj teritoriji i uvijek mogu biti zloupotrebljena za ratne ciljeve bošnjačke politike.

On je naveo da su vehabije u nekoliko navrata održavale vojne vježbe na Vlašiću i Prenju isprobavajući motorole, kalašnjikove, eksploziv i simulirajući napade na policijske i vojne mete pred očima slučajnih prolaznika, policije i službenika Obavještajno-sigurnosne agencije.

- U Gornjoj Maoči i nekim drugim mjestima u pograničnom dijelu Republike Srpske već neko vrijeme se militantne vehabije naoružavaju i izvode vježbe gađanja bojevim streljivom. Tko šta smjera u BiH može se zaključiti pažljivim praćenjem financijskih tokova i unutarnjeg transfera vojne opreme i naoružanja - rekao je Pločkinić i dodao da vehabije imaju puno članova u državnim sigurnosnim agencijama, policiji, OSA, Ministarstvu sigurnosti, pa čak i Sipi, što čini, kako kaže, prepuno paralelizama u institucijama BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci