Pločkinić: Vehabije u sigurnosnim agencijama BiH

On je naveo da su kontinuirane izjave o ratnim rješenjima koja će donijeti "trajni mir" u BiH, nemogućnosti mirnog dogovora između tri naroda oko novih ustavnih promjena, te medijsko "zveckanje" i prijetnje oružjem bili povod da "Croatia libertas" podnese Agenciji za istrage i zaštitu BiH krivičnu prijavu protiv Željka Komšića, Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžije, Bakira Izetbegovića i Stjepana Mesića.

Pločkinić je istakao da je Sipa ozbiljno i profesionalno uzela u razmatranje dokaze protiv tih osoba zbog širenja međunacionalne i međuvjerske mržnje, netrpeljivosti i pozivanja "na ratno rješenje u BiH".

On je naveo da se na "bošnjačkoj teritoriji BiH danas nalazi evidentirano 50 000 vehabija spremnih da slijede put šehida, boraca koji će umrijeti za vjeru kroz terorističke napade ili u eventualnim novim sukobima".

- Svaki dan na bošnjačkim teritorijima otkrije se jedno skladište oružja i streljiva, a dio istog se ukrade iz vojnih skladišta poput Ljute kod Konjica ili u posljednjem slučaju kod Bugojna ili oko Travnika - rekao je Pločkinić Srni.

Pločkinić smatra da bi se pod lupom nadležnih trebala naći tri poduzeća koja se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme - "Pretis" Vogošća, "Igman" Konjic i "Binas" Bugojno, kao i još neka namjenska vojna poduzeća koja se, kako kaže, nalaze na bošnjačkoj teritoriji i uvijek mogu biti zloupotrebljena za ratne ciljeve bošnjačke politike.

On je naveo da su vehabije u nekoliko navrata održavale vojne vježbe na Vlašiću i Prenju isprobavajući motorole, kalašnjikove, eksploziv i simulirajući napade na policijske i vojne mete pred očima slučajnih prolaznika, policije i službenika Obavještajno-sigurnosne agencije.

- U Gornjoj Maoči i nekim drugim mjestima u pograničnom dijelu Republike Srpske već neko vrijeme se militantne vehabije naoružavaju i izvode vježbe gađanja bojevim streljivom. Tko šta smjera u BiH može se zaključiti pažljivim praćenjem financijskih tokova i unutarnjeg transfera vojne opreme i naoružanja - rekao je Pločkinić i dodao da vehabije imaju puno članova u državnim sigurnosnim agencijama, policiji, OSA, Ministarstvu sigurnosti, pa čak i Sipi, što čini, kako kaže, prepuno paralelizama u institucijama BiH.

Srna