Kongres o katastru u BiH: Očekuje se sudjelovanje 300 stručnjaka iz BiH i regije

Vidi originalni članak

Geodetsko društvo Herceg Bosne (GDHB) organizira IV. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, koji će biti održan od 29. do 31. listopada u Neumu u Grand hotelu „Neum“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH gospodina Marinka Čavare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana je na adrese potencijalnih sudionika poslana druga obavijest, koja sadrži raspored događanja na Kongresu, kao i sve druge korisne informacije potrebne sudionicima.

Četiri su temeljna registra na kojima počiva administrativni sustav svake uređene države. To su registar(i) osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga. Podaci ovih registara nezamjenjiva su osnova za svakodnevni rad različitih organa vlasti, banaka, javnih poduzeća, odvjetnika, notara i drugih subjekata čiji rad bi bio faktički nemoguć bez tih podataka. U modernim društvima registri su povezani na način da se podaci iz jednog registra u drugi automatski preuzimaju iz matičnog registra. Temeljne odrednice Kongresa su ova četiri registra i njihovo povezivanje. Ideja GDHB-a je da se kroz Kongres da dodatni impuls za rad na digitalizaciji i povezivanju registara u Bosni i Hercegovini.
Kroz planiranih šest sesija sudionicima Kongresa predstavit će se 4 pozvana predavanja, aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, dostignuća CILAP projekta i ukupno 22 pristigla rada.

U uvodnoj sesiji Kongresa sudionicima će se obratiti: gospodin Tobias Lundberg iz Švedske geodetske uprave (Lantmäteriet-a) i profesorica Slobodanka Ključanin, koji će govoriti o integraciji registara u Švedskoj i aktualnom stanju tih registara u Bosni i Hercegovini. U nastavku uvodne sesije slijede predavanja predsjednika i generalnog direktora CLGE-a (Europsko vijeće geodeta) Mauricea Barbierija i Jean-Yves Pirlota. Oni će predstaviti ovu značajnu udrugu i govoriti o značaju profesionalne etike u obavljanju geodetskih poslova.

S obzirom na rezultate koje u svom radu u posljednjih nekoliko godina postiže Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gdje značajan doprinos daje i CILAP Projekt (projekt švedske vlade za potporu sektoru zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini) sudionicima Kongresa bit će zanimljiva i sesija tijekom koje će se prezentirati: projekti, rezultati i dostignuća Uprave i Projekta.

U preostale četiri sesije bit će prezentirana 22 pristigla rada, čiji su autori bosansko-hercegovački i stručnjaci iz zemalja regije. Pored osnovnih državnih registara i njihovog povezivanja teme radova su: suvremeni sustavi zemljišne administracije, moderne tehnologije u geodeziji i upravljanje zemljištem, te katastar i zemljišna knjiga u svakodnevnoj praksi.

Kongres je osmišljen da kroz najnovija dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BIH, tako i u zemljama okruženja. Na ovogodišnjem Kongresu, očekuje se i sudjelovanje cca 300 domaćih stručnjaka, stručnjaka iz regije, te pojedinih europskih zemalja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije informacije o IV. Kongresu o katastru u Bosni i Hercegovini možete pronaći na web stranici Geodetskog društva Herceg-Bosne: www.gdhb.ba.

 

Vezani članci