FPMOZ: Dekan prof. dr. sc. Mario Vasilj poželio dobrodošlicu studentima fakulteta

Vidi originalni članak

Nazočne studente pozdravio je i dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovane studentice i studenti, dobro došli na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
S radošću pozdravljamo još jednu generaciju upisnika na naš i vaš Fakultet. Dobro došli u akademski svijet. Kažu da studenti ne dolaze na fakultet kako bi informirali profesore, nego kako bi transformirali sebe. I uistinu vjerujem da bi tako trebalo biti. Želio bih da ova misao bude vodilja kako vama studentima tako i nama suradnicima, asistentima i profesorima koji ćemo raditi i radimo s vama. Naime, što je temeljna poruka ove misli i sa strane onih koji uče i onih koji poučavaju.
Vama, dragi moji studenti, govori da nije smisao fakulteta u odgovaranju na ispitna pitanja, ono je tek preduvjet vašega rasta u znanju i sposobnostima. Ono je samo pokazatelj vaše osobne izgradnje, nadgradnje i uzdignuća duha koje se ostvaruje i kroz mogućnost da se odgovori na pitanja (da se informira profesore o vašim dosegnutim i potrebnim znanstvenim informacijama). No, to ne bi trebalo biti dovoljno, niti svrha vašega školovanja. Smisao koji se ostvaruje trebao bi biti u vašem unutarnjem osjećaju rasta i duhovnog napretka. U vašoj transformaciji i uzdignuću u znanju, vještinama, sposobnostima, ali i u vašem uzdignuću u razumijevanju svijeta u kojemu živimo, sebe samih i drugih s kojima živimo.
Ova misao isto tako upućuje i nas profesore da nije jedina svrha naših nastojanja ispitni upitnik i zadovoljstvo danim odgovorima, nego brižljivo uzgajanje znatiželje naših studenata te omogućavanje različitih uvida u znanstvene spoznaje kao preduvjeta razumijevanja svekolike stvarnosti i nas samih.

Nije Fakultet (ni učionica) mučionica kako se često može pročitati na grafitima, iako one to mogu biti ukoliko se pođe s krivim pretpostavkama i na pogrešnim temeljima - one su mjesto mogućnosti, prozori u svijet i radost novih spoznaja. Sve ono što se radi sa srcem i poštovanjem vodi nas uspjehu. Za učenje i za život potrebna je ljubav, jer ona oplemenjuje, ona olakšava svaki naš trud i žrtvu. Nemoguće čini mogućim.
Treba vjerovati u uspjeh, ali nije dovoljna vjera bez djela, ona podrazumijeva i podvrgavanje našim ciljevima kako bismo izgradili vlastitu volju i iskazali karakter. Ustrajni uspijevaju. Rad s vremenom postaje užitak, jer on omogućava naš napredak koji postaje vidljiv ne samo nama nego i onima oko nas. To je transformacija koja vas čini boljima, sposobnim za uspjeh i na tu ste transformaciju pozvani.
Još jednom sve vas skupa pozdravljam, postali ste dijelom obitelji našeg Fakulteta, budite uspješni i zadovoljni. Svi djelatnici fakulteta od službe, suradnika, asistenta i profesora vama su na usluzi. I ovdje su zbog vas. Vaš uspjeh naša je radost.

Svako vam dobro i živjeli.

Vezani članci