U EU zabranjena prodaja mentol cigareta

Mentol cigarete/Ilustracija
Getty images

U Europskoj uniji je od 20. svibnja zabranjena prodaja cigareta sa ukusom mentola, nakon četiri godine njihovog postupnog povlačenja sa tržišta.

Direktiva o duhanu, usvojena 2014. godine, stupila je na snagu 2016. godine, ali su proizvodi sa tržišnim udjelom većim od 3 %, poput cigareta sa ukusom mentola, bili do sada izuzeti.

Ova vrsta cigareta činila je 5 % tržišta u 2012. godini i njen udio je stalno rastao početkom 21. stoljeća, što je zabrinjavalo zakonodavce. Međutim, njihov udio na tržištu 2018. godine i dalje je bio 5 %.

Znanstvena istraživanja su pokazala da arome, poput mentola, olakšavaju inhalaciju i mogu potaknuti mlade da puše. One također izazivaju veću ovisnost, prenosi Euractiv. EU je bila uznemirena jer je 700.000 preranih smrti pripisano pušenju, uprkos smanjenju broja pušača u Europi sa 40 % 2002. na 28 % u 2012. godini.

U Poljskoj gdje mentol cigarete čine 30 % tržišta, prema podacima Gospodarske komore, zabrana je iznenadila brojne pušače. Oko 51 % ispitanika, prema jednoj anketi, tjedan dana pred stupanje zabrane, nije znalo za ovu direktivu, a njih 20 % je spremno da mentol cigarete nabavlja na crnom tržištu.

Potrošači u Nizozemskoj su se pripremili tako što su osigurali rezerve, javljaju lokalni mediji.