"POSTIGLI SMO NEMOGUĆE" Na područje Zapadnog Balkana stižu milijarde eura iz EU

Tonino Picula

Europski parlament, Vijeće Europe i Europska komisija postigli su dogovor o Planu rasta, fondu koji će osigurati značajnu financijsku podršku BiH i zemljama zapadnog Balkana na njihovom europskom putu. U tijeku je i tehnički krug pregovora kojima će se uskladiti svi detalji, ali vladavina prava, transparentnost i reforme prioriteti su od kojih ovisi i raspodjela šest milijardi eura za šest država regije.

Poseban proces

"Postigli smo nemoguće. Plan rasta i reformi je bio predmet posebnog procesa, trijaloga između tri europske institucije. Obično trijalozi traju dvije godine, a mi smo ga uspjeli ispregovarati za oko dva mjeseca", kaže za Avaz Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i suizvjestitelj Europskog parlamenta tijekom ovih pregovora.

Podsjeća da Plan rasta ima za cilj udvostručiti obujme ekonomija u zemljama zapadnog Balkana, gdje prihod po glavi stanovnika iznosi od 27 do 50 posto prosjeka u EU. Financijska podrška uvjetovana je reformama, pa će se ubrzati usvajanje europske pravne baštine u lokalnim zakonodavstvima, a time i sam proces pristupanja EU.

"U “čekaonici” pred vratima EU sada je već deset država, red je da se to počne prazniti, ali je to nemoguće bez poštivanja određenih kriterija. Istovremeno će se osigurati postupna integracija u zajedničko europsko tržište te stimulirati uklanjanje barijera i integriranje zajedničkog regionalnog tržišta. To ovisi o EU, ali i zemljama kandidatima" ističe Picula.

Bez alibija

Što se tiče BiH, dodaje Picula, ne zna šta je još potrebno da se dogodi nakon otvaranja pregovora i nakon što je ova ambicija dobila i financijski dokaz.

"Sve je na bh. strani, hoće li preskočiti svoje sjene ili ne, a na to možemo samo djelomično utjecati. EU ne može biti alibi za odbijanje reformi i pomoći u reformama, a hoće li to građani sankcionirati na izborima, možda već u listopadu, vidjet ćemo", naglašava Picula.

Šest milijardi

Dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde povoljnih kredita dio su instrumenta kojima EU želi financirati napredak, a Picula pojašnjava da se unaprijed traže planovi reformi jer bi transfer novca bez uvjeta predstavljao financiranje postojećeg stanja kojim nitko nije zadovoljan.

Europska unija je u posljednje dvije godine znatno dinamičnija i konkretnija kada je riječ o politici proširenja, kaže Picula, te upozorava da pomoći neće biti ako reforme izostanu i ako se političari nastave ponašati kao do sada.

Konačno usvajanje instrumenta Plan rasta očekuje se u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici 10. travnja u Strasbourgu.