Što pomaže kod bolnih menstruacija?

Umjereno vježbanje i seks

Bilo kakvo  kretanje, pogotovo umjereno, zbog jakih grčeva intenzivna vježba vjerojatno vam neće ni goditi,  ali će se pobrinuti za  povećani protok krvi i općenito bolje osjećanje.  Također, seks za vrijeme menstruacije je odličan izbor, orgazam će vas dovesti u dobro raspoloženje i barem privremeno odkloniti bol. Preporučamo vam da probate plivanje, hodanje ili biciklizam.

Vježba će prokrviti zdjelicu, te će se zbog toga vjerojatno smanjiti razina prostaglandina, hormona koji je jedan od glavnih uzročnika menstrualnih grčeva. Važan dio vježbe, koji će  smanjiti bol i menstraualne grčeve te utjecati na smanjenje razine stresnog hormona je osvježenje i opuštanje, pri kojem je ključno duboko disanje. 

Hormonska kontracepcija i ostali lijekovi

Iako kontracepcijske pilule imaju neke neželjene nuspojave,  liječnici ih nerijetko propisuju  ženama koje se suočavaju s bolnim menstruacijama. Zbog hormona koje sadrže, posebno njihova kombinacija, imaju koristan učinak u smanjenju bolne menstruacije, mnoge korisnice su vrlo zadovoljne i time što menstruacije nisu toliko obilne i duge.

Naravno, također možete pokušati s  normalnim tabletama za ublažavanje bolova. To znači da ne čekate stvarno jaku bol i grčeve pri kojima se ne možete pomaknuti, ukoliko već poznajete svoje tijelo čim bolovi počnu uzmite tabletu.  To će spriječiti da se razviju jači bolovi i grčevi. Mi vam preporučamo manje jake tablete tj. da prvo pokušate s njima, no svakako se trebate oko toga posavjetovati s liječnikom koji će vam dati nešto što će vam odgovarati.

Potražite pravi položaj za odmaranje

Pokušajte sve položaje kako bi si  olakšale bolnu menstruaciju. Nekim ženama je lekše u ležećem položaju, drugima olakšava skupljeni položaj u kojem privuku koljena k sebi.

Ponekada pomaže i nježna masaža trbuha, koja može ublažiti grčeve. Pri suočavanju s bolovima u trbuhu čiji uzrok ne mora biti samo menstruacija pomaže i stavljanje toplog ručnika ili termofora s toplom vodom koji si položite na trbuh.

Posegnite za prirodnom pomoći

Za bolne menstruacije postoje i neke preporuke koje uključuju prirodne supstance. Internetska stranica Ayurveda-nithi.si tako preporuča vitamin B i limunsku travu, koje sprječavaju bolne grčeve, treba izbjegavati masnu i ljutu hranu. li pa naj bi se mastni ter pekoči hrani.

Možete pokušati s čajem od macinetrave, čajem crnog ribiza, koji u osnovi pomaže opuštanju mišića. Travari pri bolnoj menstruaciji savjetuju čaj jasmia i kamilice. Lahko preizkusite tudi zeliščne čaje, denimo iz črnega ribeza, ki vsebujejo snovi, katere pripomorejo k sproščanju mišic in medenice. Zeliščarji pri boleči menstruaciji svetujejo jasminov čaj, pasjo kamilico, ter krvomočnico, ki jih dobite na tržnici.

preneseno sa : www.intimatemedicine.com.hr