Jedna stvar u koju ste vjerovali oko menstruacije ipak je samo mit

menstrualna bol, menstruacija, menstrualni ciklus, menstruacija, mit, istraživanje, menstruacije, menstrualna bol, lijekovi

Popularan je mit da žene doživljavaju sinkronizaciju menstrualnog ciklusa kad provode određeno vrijeme zajedno.

Vjerojatno svaka žena ima priču o tome kako se sinkronizirala s prijateljicom, kolegicom, sestrom ili partnericom. Svi znamo da ti dani u mjesecu nisu laki, a prisutnost bliske osobe koja prolazi kroz istu stvar, naizgled malo olakšava situaciju.

Pop kultura je taj mit proširila i mnogi ljudi vjeruju u njegovu istinitost. Filmovi i serije svemu daju romantičan prizvuk ženske povezanosti, ali znanost je ponovo pokvarila zabavu.

Na sveučilištu u Oxfordu su, pomoću aplikacije Clue, proveli istraživanje i dokazali da sinkronizacija ciklusa ne postoji. Guardian prenosi da je ovo najveće istraživanje provedeno na tu temu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 360 parova žena koje su živjele zajedno, pri čemu su koristili podatke o tri posljednja uzastopna ciklusa svakog para. Rezultati su pokazali da u većini slučajeva (273 od 360), žene koje žive zajedno mjesečnicu dobivaju u različito vrijeme.

"Vrlo je mala vjerojatnost da je sinkronizacija ciklusa stvaran fenomen", rekla je za Guardian Marija Vlajić, analitičarka iz Cluea. "Provjerili smo i statistiku, pri čemu smo dobili podatke koji potvrđuju da se čak povećava razlika između početaka mjesečnice. To ne znači da su se žene prestale sinkronizirati, već da sinkronizacije nikad nije ni bilo."

Svaka žena na svijetu ima individualno trajanje ciklusa koje se tijekom života nekoliko puta mijenja. U nekim trenucima se to trajanje pogodi s trajanjem ciklusa neke bliske osobe i onda vjerujemo da je došlo do sinkronizacije. No, to ipak nije znak bliskosti i povezanosti, već čista slučajnost.

Izvor: index.hr