KOLIKO SMO MI DALEKO OD TOGA? Žene u ovoj europskoj državi dobivaju plaćeno odsudstvo zbog menstrualnih bolova

Žena posao

Zakon koji omogućava ženama s izrazito bolnim menstruacijama, da uzmu plaćeno odsustvo usvojen je u Španjolskoj. Španjolke mogu ostati kod kuće i do pet dana. Mogu li se tome nadati i žene u Bosni i Hercegovini?

Bolna menstruacija prati više od 60% odraslih žena. S godinama, bolovi se pojačavaju. Kako onda biti produktivan na radnom mjestu? Je li prihvatljivo menstrualno odsustvo?, piše Akta.

"To je svakako potrebno, jer neke od žena zaista imaju probleme kada dobiju, koji utječu na zdravlje i u tom trenutku uzimaju dan bolovanja ili godišnjeg", ističu građani.

"I plaćeno, i nagrađeno, sve trebaju imati", dodaju.

A intenzitet bolova koje žena osjeti svakog mjeseca, često se zanemaruje.

"Određen broj tih pacijenata ima zaista jake bolove gdje nisu sposobni da sve svoje funkcije obavljaju u razdoblju kada dolazi redovna menstruacija", pojašnjava ginekologinja Suada Tinjić.

Ženama u susret izašla je Španjolska, kao prva europska država koja je usvojila zakon o pravu na menstrualno odsustvo.

Činjenica da bi gotovo svaka zaposlenica odsustvovala s radnog mjesta dva do pet dana, nimalo se ne bi dopala poslodavcima. Takvog stajališta su u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Razlog je sveukupni manjak tolerancije prema radnicima.