Mit ili istina: Pet otkrića o menstrualnom ciklusu

menstruacija, trovanje, hrana, stomak, zdravlje tijekom blagdana, hrana i piće, haribo, bombon, proljev, jabukov ocat, zdravlje, pomoć, proljev, protiv proljeva, lijekovi, pms, simptomi, pms, bolovi, namirnice, pms, simptomi, Menstrualne tegobe , tijelo, temperatura zraka, hrana za jelo

HORMONI SE OBNAVLJAJU NA 6 GODINA - Neistina
Objašnjenje: Ne postoji takva satnica jer se hormoni mijenjaju, obnavljaju sa svakim ciklusom. Velike promjene se događaju u skladu sa općim zdravstvenim stanjem, a ne sa satnicom. Razlog zašto se mijenja hormonska slika je zato što se s godinama mijenjaju rezerve jajnika – broj jajašaca u jajnicima utiče na nivo hormona. Preciznije, ako se broj jajnih ćelija smanjuje – nivo hormona raste. To može uticati na obimne menstruacije.

ŽENE U ZAJEDNICI IMAJU USKLAĐENE MENSTRUACIJE - Istina
Objašnjenje: Djeluje možda zapanjujuće primitivno, ali ovo je istina! Za to su "!krivi" feromoni, hemikalije koje žene proizvode i oslobađaju. Naša tijela detektuju i reagiraju na njih i to utiče na sinhronizaciju ciklusa.

NE MOŽETE ZATRUDNITI TIJEKOM CIKLUSA - Djelimična istina
Objašnjenje: U medicini ništa nije 100 posto nemoguće i ništa nije 100 posto sigurno, pa je zato moguće i da, ako imate odnos tijekom ciklusa – zatrudnite. Sperma, u rijetkim slučajevima, može da "sačeka" jajašće i po tjedan dana u jajovodima. Ako imate kratke ili produžene menstruacije, ovulacija se dešava čim ona prestane ili još tokom faze krvarenja, što otvara mogućnost za oplođenje.

I MUŠKARCI IMAJU SVOJ PMS - Neistina
Objašnjenje: Muškarci imaju svoj hormonalni ritam, ali daleko rijeđi nego kod žena. Takođe, oni nemaju problema sa variranjem nivoa hormona sve do 60. godine kada počinju da gube testosterone.

BOL JE NASLJEDAN - Djelimična istina
Objašnjenje: Doktori tvrde da vide generacijsku povezanost, ali je jasno da to zavisi od slučaja do slučaja. Ako ste svakog mjeseca gledali majku kako se previja od bolova, leži i pije lijekove za smirenje bolova, vjerovatno ćete i vi tako reagovati na menstrualne grčeve. To ima veze i sa genetikom, ali i sa prihvaćenim ponašanjem.

izvor: 24sata