Žvačite grožđice za zdrave i lijepe zube

Grožđice, fitokemikalije, betulin, antioksidansi, Oleanolična kiselina, jetra, Grožđice, recept
Premda naučnici nisu dokazali da ljudi koji jedu grožđice imaju zdravija usta, uspjeli su identificirati pet sastojaka, odnosno fitokemikalija koje čuvaju zube i desni.

"Grožđice doživljavamo kao slatke i ljepljive, a pretpostavlja se da hrana koja sadrži šećer i lijepi se za zube uzrokuje karijes", objašnjava Christin V. sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta llinois u Čikagu. "Ipak, naša studija navodi na suprotan zaključak. Fitokemikalije u grožđicama mogu poboljšati oralno zdravlje uništavajući bakterije koje izazivaju karijes i bolesti desni. Ljepljiva hrana ne mora izazivati i kvarenje zuba. Kvarenje uglavnom uzrokuje dodatni šećer u njoj."

Pronađene fitokemikalije: oleanolična kiselina, oleanolični aldehid, betulin, betulinična kiselina i 5-(hydroxymethyl)-2-furfural poznati su antioksidansi koji se često nalaze u biljkama. Oleanolična kiselina usporava rast bakterija koje izazivaju kvarenje zuba kao i bakterija koje prouzrokuju bolesti zubnog mesa. Kiselina, istovremeno, sprečava lijepljenje bakterija za površinu i formiranje plaka (zubnih naslaga).

biljke-kao-lijek.blogspot.nl