Znojenje je puno složenija pojava nego što mislite. Ovo su stvari koje vam tijelo možda pokušava reći

Znojenje je puno složenija pojava nego što mislite. Ovo su stvari koje vam tijelo možda pokušava reći

Nevolimo kada nam je koji puta lice tako vlažno da uopće ne možemo nanijeti šminku, osobito ljeti ili kada nam je bijela košulja stalno puna tragova šminke koja se topi s lica ili smo greškom obukli jednobojnu košulju na kojoj se vide izdajničke mokre mrlje ispod pazuha.
Znojenje funkcionira kao rashladni sustav u našem tijelu. Kako raste temperatura tijela, tako naš živčani sustav daje žlijezdama zeleno svjetlo, one počinju pojačano raditi i pojavljuje se vlaga na našoj koži, gdje postepeno, a nama sigurno ne dovoljno brzo, isparava i tako nas hladi.

Stalno se borimo sa znojenjem, nastojeći da okolina naše znojenje manje primijeti, nadamo se da se miris znoja ne osjeti, pokušavamo se nekako prestati znojiti jer nas čeka važan sastanak. A onda kako prođe radni dan, posve suprotno, pokušavamo se što bolje oznojiti u teretani.
Ali ako obratite pozornost, evo nekoliko stvari koje nam naše tijelo znojenjem pokušava reći.

1. Trudni ste ili ulazite u menopauzu
Sve što se poigrava s našim endokrinim sustavom može izazvati da se znojimo više nego što je uobičajeno. Tu su svakako i valovi vrućine koji pogađaju 85 posto žena koje ulaze u menopauzu.
Slični valovi događaju se i u trudnoći. Promjene u hormonima remete termostat u mozgu, koji pogrešno zaključuje da nam je vruće i pokreće sustav za hlađenje kao odgovor na vrućinu. Pa makar stajali ispred klima uređaja i dalje nam je vruće.

2. Pod stresom ste
Uhvatite se svako malo kako se njuškate, pitajući se sa užasom da li i drugi osjete miris vašeg znoja. Ako ste pod stresom ili ste tjeskobni, krive su vaše znojnice. Znoj koji se stvara produciraju naše žlijezde znojnice na cijelom tijelu, a znoj sadrži uglavnom vodu i sol.
Al,i ako smo pod stresom znoj stvaraju apokrine žlijezde koje se nalaze samo na određenim dijelovima tijela kao što je pazuh. Ta vrsta znoja sadrži masti i bjelančevne koji se miješaju s bakterijama na koži i stvaraju miris. Isto se događa ako ste tjeskobni ili preplašeni.

3. Odišete srećom
Ili strahom. Čudno jest, ali ljudi oko vas mogu biti pod utjecajem mirisa vašeg znoja. U jednom ispitivanju sudjelovalo je 36 žena kojima je dato da pomirišu primjerke znoja 12 muškaraca. Ako je žena pomirisala predmet osobe koja se oznojila zbog stresa, izraz lica joj je pokazao nešto kao strah. Kada su pomirisale znoj sretne osobe i one su se smiješile.

4. Prijeti vam toplinski udar
Šetate ljeti, vruće je ali odjednom se prestajete znojiti i počinje vam se vrtiti. Anhidroza ili nesposobnost normalnog znojenja može biti opasna jer spriječava tijelo da se normalnim putem hladi. Ako nastavite a bez da ste se rehidrirali tj. popili nešto tekućine, u opasnosti se od potpunog iscrpljenja zbog vrućine ili toplotnog udara, sunčanice.
Maknite se u sjenu ili rashlađen prostor i popijte nešto hladno bez kofeina ili alkohola. Ako se odmah ne osjećate bolje, potrebna vam je hitna medicinska pomoć. Dehidracije koje dugo traju mogu oštetiti živce, mogu povećati rizik sunčanice ili problema sa srcem.

5. Imate nizak šećer
Ako vam šećer padne ispod normalnih vrijednosti, zbog dijabetesa ili nekog jačeg vježbanja, počet ćete to osjećati. Jedan od simptoma može biti ekstremno znojenje ili hladnoća, ljepljiva koža osobito na vratu odostraga gdje počinje linija kose.
Srećom, šećer možete brzo dovesti u normalu uzimanjem tekućine i nekog zalogaja hrane kod blagih slučajeva. Ako vam nastavi padati, primijetit ćete puno ozbiljnije simptome, a možda vam treba liječnička pomoć.

6. Jedete pogrešnu hranu
Ako vas prati neki čudan smrad po ribi, možda imate rijetki genetski poremećaj koji se zove trimetilaminuria što znači da vaše tijelo nije u stanju razgraditi kemijsku tvar trimetilamin koji se stvara tijekom probavljanja hrane kao što su jaja, mahunarke i riba.

Umjesto toga vaše tijelo izbacuje trimetilamin putem znojenja, urina i dahom. Često je to miris na pokvarenu ribu, trula jaja ili smeće. Ako mislite da to imate, razgovarajte o tome s liječnikom koji će vam predložiti najbolji plan prehrane i eventualno uzimanje nekih nadomjestaka.

7. Trebate više vode dok vježbate
Znoj vam kaplje iz očiju i peče vas? Da li vam osušeni znoj ostavlja kao osjećaj šljunka na koži ili bijele pruge na obrazima? Sigurno pripadate osobama čiji znoj sadrži više soli? Možda uzimate puno vode tijekom dana pa vam je vrijednost natrija niska. Tada bi trebali uzeti neko sportsko piće ili elektrolite u tableti koju ćete otopiti u vodi.

Izvor: telegram.hr