Otkrijte koji su znakovi opsesivne zaljubljenosti i kako od toga pobjeći

Zdrava veza opstaje na ovakvim stvarima, tj. partnerima koji se žele zbližiti što je više moguće i teže ka tome da što više vremena provode zajedno. S vremenom se ove stvari pretvaraju u duboko razumijevanje, zrelost i potpunu predanost odnosu, prenosi Klix.ba.

Ali, ako osjetite da osoba koja vas privlači nije pretjerano zainteresirana ili polako gubi interes, moguće je da će to kod vas potaknuti opsesivne misli. U takvim situacijama ćete raditi iduće stvari: Prilagođavat ćete svoje ponašanje i postupke osobi koja vam se sviđa, kako biste se vi više svidjeli njoj.

Osim toga, konstantno ćete analizirati svaku njihovu gestu ili riječi koje vam upute kako biste pokušali protumačiti i procijeniti dubinu njihovih osjećaja. Zatim, vrlo je vjerojatno da ćete konstatno provjeravati njhove aktivnosti na društvenim mrežama, pisati im poruke i zvati ih. U najgorem slučaju, počet ćete ih uhoditi.

Posesivnost, pretjerano forsiranje kontakta, ljubomora i preuveličavanje sitnica su samo neki od znakova na koje treba obratiti pažnju. Ovdje se radi o želji da vas netko voli onoliko koliko vi volite njega, a ovakvo nešto može se dogoditi svima. Izrazito je nezdravo i može se dogoditi s bilo kim, počevši od nekoga tko vam se samo sviđa, do osobe s kojom ste u vezi, ali i vašeg bivšeg.

Ono što je važno jeste da znate uočiti kada se nalazite u zdravoj, a kada u toksičnoj vezi.

Ako vas partner konstantno pokušava kontrolirati ili često manipulira vama, ako je veoma posesivan i ljubomoran, previše pije ili vas često vrijeđa, pa se zbog njega osjećate loše – vrijeme je da stavite točku na vaš odnos.

Svaka zdrava veza čini par koji se trudi da nikada ne povrijede jedno drugo, čine boljim život svog partnera, ne pokušavaju manipulirati jedno drugo i izbjegavaju laži. Osim toga, zdrave veze pršte povjerenjem i poštovanjem, a nasilje, uvrede i udarci su im strani pojmovi.

Najbolji način da prekinete opsesiju oko nečega jeste da pratite ovih nekoliko savjeta:

1. Fokusirajte se na njihove mane. Teško je uvidjeti nečije loše strane onda kada se u njega zaljubimo. Međutim, ukoliko se nađete u situaciji gdje vam ljubav nije uzvraćena te ne postoji šansa da će ikada biti, pokušajte se fokusirati na njegove mane. Vjerovatno postoji dosta toga što ta osoba radi, a što vi ne volite, samo to još uvijek niste uvidjeli.

2. Njihovo mišljenje o vama vas ne može i ne treba definirati. Kada se zaljubimo ili volimo nekoga, njihovo mišljenje nam postaje veoma važno, bez obzira na to koliko apsurdno može biti. Važno je da zapamtite jednu stvar, ako vas neko povrijedi ili vam uputi teške riječi, vrijeme je da nastavite dalje bez njega. Ne dopustite da vas osoba koja vam se sviđa sprječava da napredujete.

3. Nađite podršku! Javite se prijateljima i obitelji , objasnite im problem u kojem se nalazite i poslušajte njihove savjete. Osim što će vas saslušati, mogu vam pomoći i da prođete onaj najteži period prekida i razdvajanja od osobe u koju ste zaljubljeni, što će umnogome olakšati proces preboljevanja.

4. Pronađite nove zanimacije i hobije. Osim što će vam ovo pomoći da se zaokupirate, u isto vrijeme će vas i udaljiti od problema u kojem se nalazite. Istražite šta vas zanima i uživajte u novim stvarima.

Naposljetku, posjetite terapeuta. Osim što će vam pomoći da shvatite jeste li u problemu i u kakvoj se situaciji nalazite, on će vas provesti kroz put preboljevanja i nastavljanja dalje prema nekom zdravijem i boljem odnosu.