Znate li koja su ljekovita svojstva kelja?

raštika, ljekovita djelovanja , ljekovita svojstva, kelj pupčar
Kelj je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a u srodstvu je s brokulom, kupusom i cvjetačom. Postoji više vrsta kelja, a najpopularniji je glavati kelj, raštika, kelj papučar i lisnati kelj. Slijede ljekovita svojstva kelja.
Kelj kao lijek

Odličan je izvor dijetalnih vlakana, magnezija, mangana, kalcija, bakra, vitamina C, vitamina A, K i B6, kalija, tiamina i fosfora, a zbog malog broja kalorija je bogat obiljem nutrijenata zbog čega se smatra jednom od najzdravijih namirnica koja je pogodna za sve vrste prehrane.

Znate li koja su ljekovita svojstva kelja? Poznato je da:

Štiti od raka - unutar kelja nalaze se biljni spojevi koji potiču čišćenje enzima, smanjuju karcinogene mutacije i pojačavaju imunitet. Zahvaljujući dovoljnoj količini C i E vitamina, antioksidativnih enzima te karotenoida kao i polifenola, ljekovita biljka iz roda krstašica ima značajnu ulogu u sprječavanju mutacijskih procesa u organizmu.
Čuva zdravlje očiju - bogat je vitaminom A te luteinom i zeaksantinom, koji pomažu zaštititi od slobodnih radikala i ultraljubičastog zračenja.
Poboljšava probavu - kelj sadrži veliku količinu prehrambenih vlakana potrebnih za bolji rad probave.
Jača imunitet - zahvaljujući dovoljnoj količini C vitamina i folne kiseline.
Jača zglobove i kosti - da bi kosti ostale čvrste potrebno je paziti da se unosi dovoljno vitamina K. Unos dovoljnih količina vitamina pomoći će sačuvati zdravlje zglobova pružajući veću mogućnost apsorpcije kalcija.
Štiti zdravlje srca i krvnih žila - prehrana obogaćena vitaminom C i K važna je za bolje zdravlje srca i krvnih žila smanjujući pritom rizik od srčanog udara. Pretpostavlja se i da pomaže smanjiti rizik od ateroskleroze jednog od važnih čimbenika koji povećava mogućnost bolesti srca.
Smanjuje rizik od dijabetesa - zahvaljujući magneziju i antioksidansima koji mogu ublažiti simptome dijabetesa.
Štiti od alergija - svi koji imaju problema s alergijama i astmom trebali bi češće konzumirati kelj, budućih da sadrži dovoljno folne kiseline i C vitamina, a zahvaljujući kojima je moguće ojačati imunitet i izbjeći brojne alergije.

Lisnati kelj je vrjedniji od običnog kelja te ima žilavo lišće zbog čega je omiljen u prehrani, a koristi se za izradu čipsa od kelja i sirovih zelenih sokova. Ova vrsta kelja nije teška za želudac te je prava vitaminska bomba.

Za razliku od ostalih sorta kelja lisnati kelj sadrži gotovo 4 puta više kalcija, 12 puta više vitamina K, 6,5 puta više omega 3 masnih kiselina, 15 puta više vitamina A i 4 puta više vitamina C.

Kelj pupčar ima specifične plodove koje izgledaju kao mini glavice kelja, a lakše je probavljiv i kemijskim sastavom je jednak kelju. Odličan je izvor kalija, vitamina C i folne kiseline, a sadrži tvari koje sprečavaju rast tumora.

Ova vrsta kelja spada u 20 najbogatijih namirnica po udjelu fitonutrijenata, vitamina i minerala u odnosu na broj kalorija, a pomaže i u smanjenju kolesterola ukoliko se kuha na pari.

Raštika je vrsta kelja koja od svih kupusnjača najviše obiluje antioksidansima zeaksantinom i luteinom, vitaminom A i mineralom kalcijem koji je vrlo važan za zdravlje kostiju.

Raštika se najviše preporučuje trudnicama i osobama koje imaju problema s visokim krvnim tlakom, a smatra se i da smanjuje depresiju te potiče bolju koncentraciju.

Ova vrsta kelja je popularna u mediteranskim krajevima, ali može uspjeti na svakom tipu tla. Dostupna je tijekom cijele godine, ali najbolji okus ipak ima u zimskim mjesecima zbog čega se smatra odličnom sezonskom namirnicom.