Zdravlje kako ga piše vitamin C

Zdravlje kako ga piše vitamin C
Tako nam na kraju vrlo malo tog vitamina preostaje za poboljšanje zdravlja i očuvanje ljepote kože. Iako ga najčešće unosimo kada smo prehlađeni, to bi trebalo promijeniti. Zbog njegovih dobrobiti povećajte unos vitamina C, a osim što će vam popraviti zdravlje, doprinijet će i boljem izgledu.

1. SNAŽAN ANTIOKSIDANS

Vitamin C poznat i kao askorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomjerno nakupljaju u tijelu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak.

2. SMANJUJE TAMNE MRLJE

Limunska kiselina i vitamin C čine limun savršenim izbjeljivačem tamnim mrlja. Zavisno o osjetljivosti kože, postoji mnogo načina na koje možete koristiti ova voćka. Prije nego što isprobate neke od metoda važno je napomenuti da se sok od limuna nikada ne primjenjuje na područje oko očiju jer je tamo koža najviše osjetljiva. Važno je i da ne izlazite na sunce tijekom ili odmah nakon korištenja limunovog soka jer limunska kiselina čini kožu osjetljivijom i može uzrokovati opekotine.

3. POMAŽE PROTIV ALERGIJA

Vitamin C pomaže i protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, svrbeža i oticanja sluznice.

4. IZGLAĐUJE BORE

Kada je riječ o ljepoti, ova supstanca zadužena je za povećanje elastičnosti kože. Ako ga nanesemo na kožu, vitamin C može stimulirati proizvodnju kolagena, što može rezultirati smanjivanjem bora na licu i učvršćivanjem kože. Isto vrijedi i za vitamin C koji unosimo u organizam hranom. Za bore i kožu se, ipak, preporučuje lokalno primjenjivanje vitamina C.

Izvori vitamina C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, narandže, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, zelje, kupus, cvjetaču, kivi i peršun. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, pa pripazite na način pripreme. Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.