Zbog ovoga što radite navečer ne možete zaspati

Zbog ovoga što radite navečer ne možete zaspati

To je dokaz da premalo sna može imati dugoročne zdravstvene posljedice, pokazalo je istraživanje koje su proveli na Penn State College of Medicine u Pennsylvaniji.

Više smo puta pisali o tome kako nekvalitetan san i nedostatak istog loše utječe na zdravlje i može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

Ako imate problema utonuti u san i posežete za nekim tabletama za spavanje, pročitajte radite li nešto od ovoga zbog čega imate problema s nesanicom.

1. Jedete prije spavanja

Obilnija večera prije spavanja može se činiti kao odlična ideja, ali nije. Stvorit će vam "kiselinu" zbog koje ćete teško usnuti.

2. Pijete alkohol

Istina je da ćete lakše usnuti ako ste konzumirali alkohol, ali to ne znači da će vaš san tijekom noći biti kvalitetan. Baš suprotno. Nekoliko čašica prije sna uzrokovat će odgodu REM faze i ona će trajati dulje. A upravo taj duboki, noćni san vam je potreban da se nakon buđenja osjećate odmorno i svježe.

3. Način na koji perete zube

Nemojte izbjegavati pranje zuba prija spavanja, samo je potrebno to napraviti na pravilan način. Stručnjaci za san savjetuju da zube perete prije spavanja s prigušenim svjetlom. Profesor Russel Foster sa Sveučilišta Oxford čak savjetuje da zube perete u mraku.

4. Čokolada

Čokolada nije dobar izbor za večernje sate jer sadrži manje količine kofeina. Tamna čokolada još je gori izbor jer, iako je najzdravija među ostalim vrstama čokolada, ima i najviše kofeina koji vas može držati budnima.

5. Spavanje u toploj prostoriji

Nema išta ljepše nego ušuškati se u topli krevet. Ipak, prostorija u kojoj spavate mora imati nižu temperaturu za kvalitetniji san. Stručnjaci preporučuju da rashladite sobu, izbjegavate tuširanje prije spavanja u vrućoj vodi i spavanje u čarapama.

Izvor: vecernji.hr