Zauvijek recite zbogom debljanju

mršavljenje, dijeta, trikovi, doručak, mršavljenje, odabir, razlozi, kilogrami, stres, mršavljenje, savjeti, zdravlje, frižider, namirnice, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, savjeti, mršavljenje, stomak, kilogrami, mršavljenje, trikovi, pomoć, mršavljanje, pravila, lijek, mršavljenje, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, dijeta, trikovi, mršavljenje, roditelji, trudnoća, beba, mršavljenje, ravan stomak, mršavljenje, žena, hrana, mršavljenje, debljanje, mit, činjenica, mršavljenje, hrana, namirnice, tijelo, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, ljeto, načini, mršavljenje, načini, mršavljenje uz trening, gladovanje, zdravlje, dijeta, salo, trbuh, dijeta, mršavljenje uz trening, pića, stomak, mršavljenje uz trening, debeli, djeca, bakterije, dr oz, dijeta, mršavljenje uz trening, dijeta, Božić, mršavljenje, blagdani, hrana za jelo, odricanje, čaj, đumbir, mršavljenje uz trening, debljina, zemlje, svijet oko nas, zdravlje, čudotvorni napitak, dijeta, đumbir, med, pomaže kod mr
Kao ni suvremena, teška i obilna ishrana. Ni boravak u zatvorenim, pretjerano zagrijanim prostorijama. Znanstvenici su došli do spoznaje da vitkoj liniji, uz sve navedeno, jako škodi i umjetno svjetlo u kasnim satima. Ukratko: što ranije pogasite svjetla i odete na spavanje, bit ćete vitkiji. Evo i zašto.

Sve do nedavno ljudi su puno ranije odlazili na spavanje i ranije su se dizali. Njihov bioritam diktiralo je Sunce, odnosno utjecaj dnevne svjetlosti na hormon melatonin. Kad nastupi noć i s njom dođe mrak, organizam počne lučiti melatonin, koji šalje poruku tijelu da je vrijeme za spavanje. Međutim, kada smo do kasno u noć okruženi svjetlošću, lučenje melatonina se može poremetiti. To donosi ne samo probleme sa spavanjem, nego i s debljanjem. Kako?

Pokazalo se da tijelo ne prima hranu na isti način u različito vrijeme: ono što bi nam prijalo u vrijeme ručka neće nam odgovoarati navečer pa umjesto da se probavi i iskoristi kao energija, završit će u naslagama sala. Dakle, ima puno istine u onom savjetu da treba doručkovati kao kralj, a večerati kao prosjak. Ali to nije sve - trebalo bi i (puno) ranije otići na počinak.

Stručnjaci su došli do zaključka da proizvodnja melatonina itekako utječe na samo na apetit nego i na debljanje. Miševi kojima je odstranjena pinealna žlijezda (u kojoj je stvara melatonin) znatno su se udebljali u odnosu na druge, a prekomjerno teške životinje kojima su dane dodatne doze melatonina izgubile su na težini, a smanjile su im se čak i opasne naslage visceralne masti (koja okružuje unutrašnje organe i može izazvati niz tegoba).

S obzirom da nam je svima manje-više poremećen bioritam i da se melatonin počne izlučivati tek kad smo već legli u krevet (jer smeta mu čak i prigušeno svjetlo iz TV-a ili noćne lampe), trebali bismo naći način da tome doskočimo. Jedan od savjeta je da sat do dva prije odlaska na spavanje što više smanjimo svjetla i počnemo na spavanje odlaziti ranije no inače (u svakom slučaju puno prije ponoći). Drugi je da u ljekarni nabavimo melatonin, uz preporuku da se prije posavjetujemo s liječnikom.

I uz to bi se, svakako, trebalo pridržavati gorespomenute poslovice o rasporedu obroka pa najveće obroke pojesti dok je dnevna svjetlost najjača, a nakon što Sunce zađe jesti "kao ptičica".


TEA SUMIĆ MILETIĆ, Slobodna Dalmacija