Zašto najčešće ne uspijevamo održati dijetu

Koliko puta nam se dogodilo da smo sami sebe uhvatili u frižideru kada ne bismo smjeli, ili koliko puta smo si rekli ''od sutra'', koliko puta smo žalile nakon što smo pojele zabranjeno, i koliko puta smo besciljno planirale nešto što nismo ostvarile. Vrijeme je da se to promjeni i da konačno održimo riječ. Kako i s cigaretama moramo imati volju i želju za prestankom pušenja, tako se i tijekom dijete moramo držati propisanog.

Slijede najčešće pogreške koje radimo, te one koje trebamo imati u vidu da dolaze kroz vrijeme.

Promjena hrane
– Ne sviđa vam se nešto na dijetnom meniju, te sami odaberete zamjenu. Velika greška! Ukoliko je riječ o nekoj propisanoj ili popularnoj dijeti, sjetite se da su je radili stručnjaci, te nutricionisti, najčešće doktori koji se razumiju u ljudsko tijelo i metabolizam. Doduše, nije sramota griješiti. No ukoliko i dalje nastavite sa zamjenama koje nisu propisane u dijeti, nemojte se čuditi ako uspjeha ne bude.

Vrijeme – Nagomilana mast u vašem tijelu došla je s godinama. Stoga ju ne možete skinuti u dva dana, pa ni tjedan dana. Postavite si realan cilj u kojem ćete skidati kilograme. Najbolje je da na papir napišete datume, te u njih upišete kilograme koje bi voljeli izgubiti.

Kretanje
– kretanje je važno bili vi na dijeti ili ne. Najbolji recept za skidanje kilograma je zdrava prehrana i neka vrsta aktivnosti. Aktivnost možete odabrati po želji, dok se za idealnu dijetu obratite stručnjaku. Ukoliko sami odaberete dijetu, sjetite se da ste ju vi izabrali, te da ste na početku zaključili da ju i možete održati do kraja. Naime, najčešće se misli kako je dijeta sasvim dovoljna za mršavljenje, što nije točno. Organizam treba hranu, zdravu hranu, tu se slažemo. No nakon što izgubite određene kilograme, s time dolazi i opuštenost tijela. Zato ne dopustite da vaša koža i mišići izgube vrijednost te se bacite na posao.

Glad
– bez obzira koju dijetu odabrali, pretpostavlja se da ćete količinski manje jesti. Zapamtite da su prva tri dana najteža dok se tijelo ne privikne na novi način prehrane. Najčešće se odustane u prvih nekoliko dana zbog toga što je doista teško izdržati bez hrane na koju je vaše tijelo, i metabolizam naviklo. Vaša svakodnevnica i kuhinja također moraju izgledati primjereno. Zato ispraznite frižider i napunite ga samo s onime što vam treba za dijetu. Ukoliko postoji još ukućana u vašem domu, odvojite jednu policu samo za vas, i vašu novu prehranu.

Okolina
– Okolina će vas često htjeti zavarati te skrenuti s krivog puta. Pod okolina mislimo na plakate, mirise jutarnjih toplih peciva, te gledanja ukućana ili kolega kako konzumiraju nešto što vi ne bi smjeli. Za početak si postavite realan cilj, te ukoliko vas neko upita za ručak u pizzeriji ili bilo kakav oblik nezdrave prehrane ili brze hrane, pristojno odbijte te recite drugi put. Nažalost, najčešće se zna dogodili da se omakne kakav poslovni put, domjenak ili rođendan najbližih te je i to razlog zašto kršimo pravila dijete. Dakle, vratimo se na planer i još na početku dijete imajte na umu da se uskoro bliži božić, kolinje, uskrs ili kakav drugi praznik ili događaj koji je dio vaše zajednice te ga pokušajte prilagoditi dijeti.



Od sutra -  Nemojte početi od sutra, već od danas! Da! Bez obzira koliko sati bilo, otiđite po čašu vode, ili se bacite u jutarnji ili kasnovečernji đoging. Sir zamijenite sirutkom, a pohano meso pečenim ili kuhanim. Ručku dodajte salatu, te čokoladu zamijenite šakom badema ili jabukom. Ne zaboravite nekoliko serija trbušnjaka, i eto, već ste počeli!

Detoksidacija
– izdvojite barem dva dana u mjesecu kada ćete piti samo vodu cijeli dan. Naime, voda čisti naš organizam od nepotrebnog smeća i toksina. Također, voda nam je bitna za život, zdravlje ali i lijepu liniju, te izbacite iz prehrane bilo kakva gazirana pića ili zaslađene sokove. Izbacite i aromatizirane vode i napitke. Iako su označene kao dijetetski proizvod, aromatizirane vode u sebi sadrže šećer.

Brojanje kalorija – Nemojte brojati kalorije. Samo će vas dodatno baciti u depresiju isto kao i vaga. Konstantno vaganje samo je recept za brzo odustajanje. Sklonite kućnu vagu, te se važite svaka dva tjedna.

Dijeta
– Ne postoji dijeta koja će vas za dva tjedna dovesti na naslovnu stranicu kakvog časopisa. Lijepo tijelo zahtjeva disciplinu i trud, te ustrajnost i vrijeme koje će ga promjeniti.

Dodaci prehrani
-  Ne vjerujte im. Dodaci prehrani su u biti samo vitamini ili spojevi koji čuvaju vaš organizam da ne strada tijekom dijete. Bilo kakav dodatak prehrani neće vam pomoći u mršavljenu na duge staze te se ne oslanjajte na iste. Posvetite se vježbanju.

Izgladnjivanje
– niti jedna dijeta koja sadrži manje od 5 obroka na dan nije dobra. Ljudsko tijelo je delikatna struktura koja zahtjeva 6 manjih obroka u danu. Zato izbjegavajte dijete koje će vas činiti gladnim, te tjerati da ništa ne jedete. Jedino što možete izgubiti je vrijeme.

Dijete slavnih
– Interesantno je pročitati kako je Megan Fox ili Victoria Backham upravo na nekoj dijeti kojom skida 3 kile u tjedan dana. No ne znači da će ista dijeta funkcionirati na vama. Naime dotične dame plaćaju brdo novaca svojim nutricionistima, doktorima i stručnjacima kako bi dobili točno određenu prehranu za svoj tip. Zato ne očavajte ukoliko ne uspije na vama, radije se usredotočite na najčešće, ali korisne savjete, te se sjetite da bilo koja od slavnih osoba nije samo na dijeti, već i na strogom režimu vježbanja.

Kratka dijeta
– Ukoliko nemate problema s kilogramima, ali biste ipak htjeli skinuti te dvije ili tri kile budite na oprezu. Te dvije ili tri kile najčešće su voda u vama, te će lako nestati, no još brže se vratiti.

Mia P. zena.hr