Zašto grlo boli ljeti?

Bol i nelagoda u ždrijelu spadaju među najčešće simptome zbog kojih se pacijenti javljaju liječniku. Grlobolja se javlja kao posljedica infekcije ili iritacije ždrijela, obično traje od tri do sedam dana, a ako je kronična, i mnogo duže, kada je obično simptom nekog drugog stanja kao što je sinuitis.

Iako je grlobolja u velikoj mjeri sezonska pojava, najčešća u periodu od kasne jeseni do proljeća, grlobolja se javlja i tijekom ljetnih mjeseci. Uz ekstremne varijacije između unutarnje i vanjske temperature uzrokovane korištenjem klima-uređaja, dugi noćni izlasci popraćeni i pokojom čašicom alkohola previše, nedostatak sna, sati provedeni u zadimljenim prostorijama i neuravnotežena prehrana dovode do pada imuniteta i smanjene obrambene sposobnosti organizma. Neredovito održavani filtri klima-uređaja potencijalni su izvor gljivica, bakterija, nakupljene peludi i prašine koji cirkuliraju zrakom i uzrokuju infekcije gornjeg dišnog sustava i grlobolju.

Zašto se javlja

Neodržavani klima-uređaji, dugi noćni izlasci u zadimljenim kafićima, nedostatak sna i neuravnotežena prehrana najčešći su uzroci ljetnih grlobolja

- Grlobolja se u svakodnevnoj praksi najčešće javlja u sklopu virusne infekcije (adenovirusi, rinovirusi, koronavirusi, coxsackie virusi, EBV, CMV i dr.) kada je praćena simptomima kao što su: kihanje, kašljanje, sekrecija iz nosa, promuklost, konjunktivitis, glavobolja i slabost. Radi se većinom o samoograničavajućim infekcijama koje ne zahtijevaju specifično liječenje, ne reagiraju na antibiotike, a terapija izbora je simptomatsko liječenje – pojašnjava nam dr. Kristijan Makaruha, specijalist otorinolaringolog u KB Merkur u Zagrebu, dodajući kako je većina grlobolja uzrokovana virusnim infekcijama ili mehaničkim uzrocima kao što je disanje kroz usta i uspješno se liječi kod kuće.

- Grlobolja koja se javi naglo, uz povišenu temperaturu, bolnost u prednjem dijelu vrata, traje duže od sedam dana ili dovodi do otežanog gutanja ili disanja zahtijeva posjet liječniku. Grlobolja se ne može uvijek spriječiti, ali u mnogim slučajevima može se smanjiti rizik redovitim pranjem ruku i izbjegavanjem kontakta sa zaraženim osobama, jer je najčešći put prijenosa infekcije kapljični, a antibiotsku terapiju vežno je ne prekidati čim se stanje poboljša, nego je treba provesti do kraja – kaže dr. Makaruha dodajući da grlobolje uzrokovane bakterijama čine pet do deset posto grlobolja, a u velikom su broju također samoograničavajuće, zbog čega je neopravdana, često nekritična, uporaba antibiotika.

- Najznačajniji uzročnik bakterijske upale grla u svakodnevnoj praksi je beta-hemolitički streptokok grupe A (BHSA), dok drugi bakterijski uzročnici poput streptokoka grupa C, G i F, Mycoplasma pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae i dr. uzrokuju grlobolju znatno rjeđe. Klasična klinička slika bakterijski uzrokovane grlobolje uključuje povišenu temperaturu iznad 38°C, povećane prednje vratne limfne čvorove, tonzile obložene eksudatom te izostanak kašlja i sekrecije iz nosa. Određivanje uzročnika grloblje isključivo prema kliničkoj slici bolesnika je nepouzdano jer se simptomi često preklapaju, što dovodi do velikog broja kako lažno pozitivnih tako i lažno negativnih dijagnoza, a bolesnici pozitivni i na sva četiri Centorova kriterija čak i u do 50 posto slučajeva ne boluju od bakterijskog farinigitisa – objašnjava dr. Makaruha.

Postavljanje dijagnoze

Zlatni standard - kako govori dr. Makaruha - u postavljanju dijagnoze BHSA faringitisa je kultura brisa ždrijela, a često je u uporabi i brzi test antigena BHSA.

- Valja imati na umu da oba ova testa nisu rutinske pretrage kod grlobolje. Testiranje antistreptolizinskog titra se u dijagnostici BHSA po aktualnim smjernicama ne preporučuje jer pojedinačni titar nije dovoljno osjetljiv niti specifičan u dijagnosticiranju. Antimikrobno liječenje grlobolje antibioticima trebalo bi biti ograničeno na bolesnike s pozitivnim nalazom BHSA, bolesnike s težom kliničkom slikom, bolesnike s reumatskom vrućicom u povijesti te pri sumnji na peritonzilarni apsces, kako bi se spriječile neželjene posljedice prekomjerne uporabe antibiotika – kaže dr. Makaruha.

Klasična klinička slika bakterijski uzrokovane grlobolje uključuje povišenu temperaturu iznad 38°C, povećane prednje vratne limfne čvorove i tonzile obložene eksudatom

Moguće komplikacije

Kao komplikacije bakterijske grlobolje mogu se razviti sinuitis, otitis media, epiglotitis, mastoiditis i upala pluća. Komplikacije bakterijski uzrokovane grlobolje javljaju se posljedično širenjem uzročnika krvlju, limfom ili izravnim putem, a uključuju peritonzilarni apsces, retrofaringealni apsces i supurativni cervikalni limfadenitis. U nesupurativne komplikacije ubrajaju se akutna reumatska groznica (u Hrvatskoj je u današnje vrijeme vrlo niska incidencija), poststreptokokni glomerulonefritis i sindrom toksičnog šoka.

Ostali uzroci

- Uz spomenute bakterije i viruse, uzroci grlobolje mogu biti i alergije, toksini, traume, strana tijela, dehidracija, pušenje, hrana (alkohol, kofein, tanini...), gastro-ezofagealna refluksna bolest (GERB), postnazalna sekrecija, dok dugotrajna grlobolja može biti simptom koji upućuje na neoplazmu u području glave i vrata – kaže dr. Makaruha.

Lijek izbora u simptomatskoj terapiji grlobolje je analgopiretik paracetamol, a mogu se primijeniti i nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina. Važno je istaknuti da se ne smije davati djeci mlađoj od dvanaest godina jer može uzrokovati Reyev sindrom, rijetku, ali ozbiljnu bolest.

Kako si olakšati

Za olakšavanje simptoma grlobolje korisno je grgljanje slane otopine (pola male žlice soli u čaši vode), čaja od žalfije te oralnih antiseptika kao što je heksetidin. Valja naglasiti da se te pastile ne smiju davati maloj djeci zbog rizika od gušenja, a dostupni su i preparati antiseptika kombinirani s lokalnim anestetikom. U slučaju začepljenosti nosa treba primijeniti dekongestiv kako bi se olakšalo disanje. Potrebno je piti dovoljno tekućine, izbjegavati kisele sokove i uzimati tople (ne vruće) napitke. Važna je hranjiva prehrana, a potrebno je izbjegavati začinjenu hranu. Zbog disanja kroz usta mnogi ljudi se ujutro probude s nadražajem u grlu pa se preporučuje koristiti ovlaživače zraka. Valja izbjegavati konzumiranje alkohola, kofeinskih napitaka, pušenje i zlouporabu glasa.

izvor: Vita / Mirka Majoli / ordinacija.hr