Voće i povrće koje biste trebali izbjegavati dok ste na dijeti

top 5 namirnica, loše za zdravlje, voće, dijeta, izbjegavanje, sušeno voće, čaj, Sušenje voća
Ali ako pokušavate smršaviti postoji pet vrsta voća i povrća na koje ne bi trebali ni pomisliti. Ili bar jako smanjiti njihov unos.

Suho voće

Sušeno voće je zdravo. No zbog specifičnog procesa obrade tijekom koje se izvlači voda iz plodova, riječ je i o vrlo kaloričnim namirnicama. U stotinu grama grožđica, primjerice, nalazi se čak 500 kalorija, pa bi uživanje u ovim slatkim zalogajima svakako trebalo ograničiti.

Konzervirano voće

U procesu konzerviranja dodaju se kemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrijednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća, nego njihovu svježu varijantu. Imajte na umu da stotinu grama svježeg ploda ananasa ima oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više.

Avokado

U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje čuvaju srce i krvožilni sustav, piše zadovoljna.hr. No, u stotinu grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke. Što biste radije pojeli?

Batat

Slatki krumpir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih tvari. U stotinu grama kuhanog batata nalazi se 86 kalorija, a brojka se udvostručava ako od njega želite napraviti pire s dodatkom mlijeka, ulja i soli. Umjesto toga, okrenite se zelenom lisnatom povrću, koju u stotinu grama ima tek 20-tak kalorija.

Industrijski sokovi od voća i povrća

Prirodni sokovi dobro su rješenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti jesti svježe plodove voća i povrća. No kada kupujete takve proizvode, treba čitati deklaraciju. U industrijskim sokovima nalazi se mnogo skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrijednost cijelog napitka.