Virusne bradavice

virusne bradavice, u obliku nepravilnih kvržica, krioterapija, lasersko odstranjivanje, disekciju, rosopas
Postoji više vrsta virusnih bradavica, a njihov tip ovisi o vrsti HPV-a kojim je tijelo zaraženo. Tako postoje obične bradavice (najčešće na rukama), genitalne bradavice (pojavljuju se na genitalijama), filiform (vlaknasta bradavica najčešća na području oko očiju) i mnoge druge. S obzirom da postoji više od 130 vrsta HPV-a, jasno je da postoji i toliko vrsta manifestacija, ali one se najčešće pojavljuju u obliku nepravilnih kvržica i nakupina na koži.
Prevencija

Srećom moguća je prevencija većine poznatih sojeva HPV-a, i to pravovremenim cijepljenjem. Nakon što se HPV pojavi u tijelu cjepivo više ne može pomoći, a zaraženi se nikada neće moći riješiti virusa. Ipak, on se može držati pod kontrolom, a posljedice zaraze, poput virusnih bradavica, mogu se tretirati farmakološkim ili prirodnim sredstvima. Postoji cijeli niz raznoraznih masti, krema i otopina, koje mogu, ali i ne moraju, djelovati u konkretnim slučajevima. Tako se koristi salicilna kiselina, otopina srebrovog nitrata i cinkovog sulfata te različite organske otopine, poput dinitroklorbenzena i fluoracila. Također postoji tretman ‘spaljivanja bradavica' (krioterapija) u kojem se zaraženo područje zalijeva tekućim dušikom ili pak propuhuje dimetil-eterom. Od skupljih postupaka kod kroničnih oboljenja valja napomenuti i kirurško odstranjivanje same bradavice, disekciju električnom strujom i lasersko odstranjivanje.

Prirodna i narodna medicina uglavnom koristi tinkturu biljke rosopasa te uljne mješavine čajevca, klinčića i ravensara. No valja zapamtiti da, kao i sam virus HPV-a, i virusne bradavice neće nestati jednom zauvijek, dapače vrlo su sklone recidivu.

S obzirom da su virusne bradavice zarazne posebnu pozornost treba obratiti na zaštitu pri spolnim odnosima te osobnu higijenu.

Najčešće se one ‘pokupe' na javnim mjestima poput bazena ili javnih tuševa, gdje ljudi ponekad koriste obuću, odjeću, ručnike, šampone i ostale stvari koje mogu pripadati zaraženoj osobi.

limeta.net.hr