Ovo je jedini efikasan način da ukloniš tetovažu

tetovaza

Koliko boli uklanjanje tetovaže laserom?

Premda ste trpjeli bol kad ste stavljali tetovažu, ovo je prvo pitanje koje obično ljudi postave kad je riječ o laserskom uklanjanju tetovaža. Dobra vijest? Stručnjaci tvrde - neće biti bolnije od „stavljanja" tetovaže! Osjećaj je otprilike kao da te netko elastičnom trakom udari po koži.

Koliko puta treba posjetiti stručnjaka da se tetovaža otkloni?

Baš kao što nema jednakih tetovaža, vrijeme uklanjanja tetovaže razlikuje se od osobe do osobe. Koliko je tetovaža stara, koji je ton kože, veličina tetovaže, dubina do koje je došla tinta, zamršenost dizajna i tip pigmenta kože - sve su to faktori o kojima ovisi vrijeme skidanja. Nažalost, uklanjanje tetovaža može biti frustrirajuće spor proces. Moguće je da ćeš trebati od 6 do 20 tretmana u razdoblju od 8-10 tjedana. Vrhunska stručnjakinja za uklanjanje tetovaža, Lorena Öberg, kaže da je staru tintu obično lakše ukloniti, ali boje mogu biti pravi izazov. „Općenito govoreći, najlakše je ukloniti crnu, smeđu, tamnoplavu i zelenu boju", kaže. „Najteže je ukloniti crvenu, narančastu, žutu i svijetloplavu." 

Mogu li se tetovaže potpuno ukloniti ili ostaje zauvijek trag tinte?

I to se razlikuje od osobe do osobe, ali ako se nadaš da će ti koža biti jednaka kao i prije tetoviranja - vjerojatnost za to je jako mala. Ponekad ljudima ostaje bijela sjena od originalne tetovaže. Osim toga, lasersko uklanjanje ne preporučuje se za tamniju kožu, jer to može ukloniti prirodni pigment kože i ostaviti bjelkaste ožiljke. Lorena kaže: „Važno je ustanoviti da je uklanjanje tetovaža proces koji se oslanja na sposobnost tijela da eliminira tintu s kože. Nije neobično da tijelu treba godinu dana da kompletno eliminira tintu." Za najbolje moguće rezultate Lorena kaže da treba dati koži dovoljno vremena da se zaliječi između tretmana te imunološkom sustavu tijela da ispere tintu. „Ubrzavanje procesa skidanja i prekratak razmak između tretmana mogu uzrokovati oštećenja i trajne nuspojave na koži", dodaje. „Za idealne rezultate preporučujem čekanje tri mjeseca između tretmana", savjetuje.

Kako njegovati kožu nakon tretmana?

Kraste su vrlo česte nakon laserskog uklanjanja tetovaža, a koža na tom mjestu može izgledati tamnija prije nego što zacijeli. Zbog toga to mjesto ne treba uopće dirati. „Nikada nemoj skidati ili uklanjati krastice. One su tu da zaštite to područje - stoga budi strpljiva", kaže Lorena. Nakon svakog tretmana preporučuje se nanijeti antibakterijsku kremu. A nakon 1-2 tjedna tretmana preporučuje se sljedeće:

1. Izbjegavaj UV zrake jer će koža fotosenzitivna. Ako moraš ići na sunce, svakako potpuno zaštiti tretirano mjesto.

2. Izbjegavaj naporan trening, jer to može izazvati upalu i nadražiti tretirano područje.

3. Izbjegavaj konzumaciju alkohola, jer to može usporiti proces izbjeljivanja, odnosno može usporiti rad jetra i bubrega koji čiste čestice tinte iz tijela. Može li se na neki drugi način otkloniti tetovaže? Ako si nikako ne možeš ili ne želiš priuštiti lasersko uklanjanje, postoji alternativa. Lorena kaže da je to tretman solnom/glikoličnom kiselinom. Međutim, to je prije izbjeljivanje, nego uklanjanje. I puno je agresivnije od lasera, a uključuje i otvaranje kože kako bi se došlo do pigmenta gdje je tinta - dok laser ne dodiruje epidermu. Najbolje je dobro se konzultirati prije skidanja tetovaže - ako se ikada odlučiš...

Izvor: 24sata.hr